09.02.2017 г.

ПОЛКОВНИК ПЕТЪР БАНКОВ Е НОВИЯ КОМАНДИР НА
УЧЕБНА АВИАЦИОННА ГРУПА „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ”


        Полковник Петър Банков официално встъпи в длъжността командир на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”. До момента тя временно се изпълняваше от заместник-командира на авиогрупата подполковник Ангел Николов.
        На тържествената церемония присъстваха на генерал-майор Цанко Стойков – командир на Военновъздушните сили, бригаден генерал Иван Лалов – командир на 3 авиационна база Граф Игнатиево и комисия от Командването на ВВС и 3-та аб.


        В приветствието си генерал-майор Цанко Стойков поздрави новоназначения командир. Той сподели, че го познава като човек изключително трудолюбив и амбициозен, пестелив на думи, с богат професионален опит, доказал своите възможности чрез делата си, които са високо оценени от неговите командири, колеги и подчинени. Той изрази увереност, че под командването на полковник Банков учебната авиогрупа ще продължи успешното си развитие и ще бележи още
по-високи резултати в обучението на авиационни кадри за нуждите на ВВС. В заключение генерал-майор Стойков изказа благодарност към заместник-командира подп. Ангел Николов, който до момента временно ръководеше групата, което бе оценено като много успешно и отговорно.


        Полковник Петър Банков благодари за оказаната чест и гласуваното доверие да поеме командването на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”. Към личния състав той се обърна с думите: „Приемам длъжността с вяра във вашия професионализъм. Да продължим заедно по пътя, по който сте вървели до сега и да го развием. През 2017 год. предстоят много важни задачи, както пред групата, така и пред ВВС. Моето желание е с общи усилия да изградим един сплотен екип, които да следва една единствена посока – изпълнение на задачите на 100% с особено внимание на безопасността, както на летателната дейност, така и на личния състав. Обещавам ви, че проблемите ще ги обсъждаме заедно, а отговорността ще нося лично.”

        ПОЛКОВНИК ПЕТЪР ГЕОРГИЕВ БАНКОВ е летец–пилот, випуск 1990 год. на Висшето Военновъздушно училище „Георги Бенковски”. През 2007 год. завършва Военна академия „Г. С. Раковски” специалност „Национална сигурност и отбрана”, а през 2010 год. „Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от ВВС”. Професионалната му кариера преминава през 3-та изтребителна авиобаза Граф Игнатиево, отдел „Подготовка и използване на войските” в Щаба на ВВС, „главен инспектор” в служба „Военна полиция” и в отдел „Оперативен” в Командване на ВВС.