17 януари 2017 г.

ЗАПОЧНА ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКАТА
ЛЕТАТЕЛНА ТРЕНИРОВКА “ТРАКИЙСКИ ОРЕЛ 2017”        Днес в авиобаза Граф Игнатиево пристигнаха представители от американските Военновъздушни сили за провеждане на планираща конференция във връзка с подготовката на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2017”.


        От американска страна в полетите ще участват изтребители F-15C от 122 ескадрила от състава на 159 авиационно крило на Националната въздушна гвардия на щата Луизиана. Тренировката ще се проведе съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2017 г.
        Предвижда се съвместните полети да обхванат периода април – юни 2017 г.
        Представители от Командването на ВВС, базата за Командване, управление и наблюдение, авиобазите Граф Игнатиево, Безмер и Крумово, Зенитно-ракетната база, военното и гражданско Ръководството на въздушното движение, Военна полиция и МВР – Пловдив ще вземат участие в планирането, подготовката, осигуряването и организацията на съвместните полети с американските ВВС в рамките на планиращата конференция.


        От българска страна в полетите ще участват самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер, Л-39 от Учебната авиационна група в Долна Митрополия, вертолети AS-532 AL, Ми-24 и Ми-17 от авиобаза Крумово, както и формирования от Зенитно-ракетни войски.
        Основните цели са постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските Военновъздушни сили за участие в операции под егидата на НАТО, повишаване на летателната и тактическа подготовка на личния състав, както и усъвършенстване на процедурите по логистично осигуряване и поддръжка на гостуващи формирования.


        По време на летателната тренировка ще се изпълняват задачи в пълния спектър на подготовките, водени от родовете войски от Военновъздушните сили.