24 юни 2016 г.

ОЦЕЛЯВАНЕ НА ПИЛОТИ И ЕВАКУАЦИЯ В МОРСКА СРЕДА
Днес е последният ден на второто издание на курса по „Оцеляване на летателен състав в морска сред и техники за евакуация”, иницииран от Командването на ВВС миналата година.


В продължение на 7 дена пилоти от авиобази Крумово и Враждебна се обучаваха как се оцелява в морска среда. И тази година това се случи в учебната база „Карантина” и авиобаза „Чайка” на Военноморските сили.


Курсът традиционно включваше теоретична и практическа част. Бяха изнесени лекции на теми „Основи на оцеляването в морска среда”, „Аварийно-спасителни средства и процедури за евакуация с вертолет”, „Психология на оцеляването”, „Процедура за спасяване на бедстващ личен състав”, „Радио комуникация и сигнализация”, „Въжета и възли”, „Ориентиране”.


Проведоха се практически занятия по плуване, отработване на действия след катапултиране, използване на индивидуални средства за оцеляване, оцеляване в рискови зони, добиване на вода и храна, работа с въжета и възли, прилагане на импровизирани средства за оцеляване.


Най-напрегнат се оказа вчерашния ден, в който се проведе практическото занятие „Евакуация с вертолет”. Тренировката се разигра във Варненското езеро. Участниците – пилоти и инструктори, оттренираха евакуация от водна среда. Спасяването на „бедстващите” пилоти се извършваше с хеликоптер AS 565 MB Panther на ВМС.


Днес обучаемите ще положат изпит върху всичко преподадено и тренирано през седмицата. На успешно преминалите ще бъдат раздадени сертификати за завършване на тренировъчното занятие.


Курсът представлява едно продължително, уплътнено откъм теория и практика и съдържателно обучение на летците ни как да оцеляват в морска среда. Обучението е полезно и в друг аспект – то разчупва стереотипа за пилота-единак. Летците ни приключват своеобразен тийм-билдинг, където повишиха доверието помежду си, доверието към пилоти от други бази и към самите инструктори.