2 юни 2016 г.

ЕКИПАЖ НА ВЕРТОЛЕТ „КУГЪР” ЕВАКУИРА КАТАПУЛТИРАЛ НА СУША ЕКИПАЖ
Това се случи по време на третото издание на курса по оцеляване на катапултирал или принудително кацнал над/на суша летателен състав.

Следвайки целта на курса – възможно най-пълна подготовка на летателните ни състави за адекватни реакции в различни критични ситуации, в сценария този път бе включена и тренировка за въздушна евакуация на екипажи в условията на пресечен и „вражески“ терен. Участниците отработиха стандартни процедури за сигнализация към евакуиращ екипаж/машина, опознаване и действия при евакуация с вертолет.

Евакуиращият екипаж бе от състава на 24-та авиобаза Крумово. Той от своя страна оттренира процедури за бойно търсене и спасяване, опознаване на бедстващия, и евакуация, както на здрав, така и на пострадал екипаж.

Курсът се проведе в периода 30 май – 2 юни и включи още преход през пресечен, горист терен, оказване на първа помощ, изработване на носилки, маскиране, прикрито придвижване, избягване на сили на противника, ориентиране, движение по маршрут с карта и компас, промяна на направления и точки за евакуация в бойни условия.

Обучаеми бяха пилоти и екипажи от авиобазите ни Граф Игнатиево, Безмер, Крумово и 16-та Транспортна авиогрупа и База КУН, а инструктори – екипажи и спасители от Крумово и 16-та транспортна авиогрупа.