04 декември 2014 г.

МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ:
НЯМА ПРОМЯНА В РЕДА НА ПЕНСИОНИРАНЕТО НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ПРЕЗ 2015 Г.
        Всички нормативни актове, свързани с пенсионната реформа, касаещи военнослужещите, остават непроменени. Не се предвижда и няма да се внася промяна и в размера на обезщетенията. Това заяви в интервю за новия брой на вестник „Българска армия“ министърът на отбраната Николай Ненчев.

        Прието е в Министерски съвет, и предстои внасянето му в Народното събрание – изискването за придобиване на право на пенсия само при 27 г. осигурителен стаж – това остава в този вид и през 2015-а, казва министър Николай Ненчев.

        Министърът допълни, че е провел срещи с някои от военнослужещите, подали рапорти за напускане, за да разбере повече за мотивите им. По думите му – сигналите са противоречиви. „Трябва да направим така, че тези хора да имат повече самочувствие и повече основание да вярват, че работят в система, която също дава нещо за тях и ги осигурява, и това им носи относителна стабилност. Разбирам, че е много трудно да задържим част от работещите в МО, защото има конкуренция на пазара на труда“, заяви министър Николай Ненчев. „Разбирам, че тези хора имат нужда от повече сигурност и от повече доверие. Може би трябва да направим така, че да възвърнем духа сред тези хора и вярата им в каузата, с която са свързани“, допълни той.

        Министър Николай Ненчев подчерта, че е получил подкрепа от всички членове на парламентарната Комисия по отбрана по отношение на несъгласието на МО с бюджета за 2015 г. в частта му за отбрана. „Всички погледнаха отговорно на възможността бюджетът на отбраната да бъде по-голям от този, който предварително е предложен от МФ. Получихме ясна и категорична подкрепа. По време на срещата се разбрахме с председателя на комисията о. з. ген. Михо Михов да се срещнем с министър-председателя, за да изложим още веднъж аргументите си“, заявява министър Николай Ненчев.

        Предвижда се министърът на отбраната Николай Ненчев да проведе срещи с всички парламентарни групи, на които ще бъдат обсъдени актуални въпроси, свързани с Българската армия.

        В интервюто министър Николай Ненчев заявява, че ще продължат срещите му с военнослужещите в различни региони на страната. „За мен е важен живият контакт, за да разбера какви са проблемите, пред какви трудности сме изправени“, казва министър Николай Ненчев.

        По думите му – армията е институция, която се ползва с голямо уважение сред обществото. „Трябва да направим всичко възможно да поощрим тези хора, да им дадем основание да повярват на първо място в себе си. На второ място – в това, че не толкова ръководството, а законът ще ги пази от тук насетне. И законът ще им гарантира добро и устойчиво професионално развитие. Да направим така, че да се гледа с особено уважение към хората, които са свързани с армията – генералите, адмиралите, офицерите, сержантите, войниците. Да знаят, че тяхната мисия е отговорна“, казва още министърът на отбраната Николай Ненчев.

        Прочетете в новия брой на в. „Българска армия“ и на сайта на Министерството на отбраната.