28 октомври 2014 г.

53 ГОДИНИ ВЕРТОЛЕТНА АВИАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
        На 27 октомври 2014 г. личният състав от 24 авиобаза отбеляза 53 години от връчването на бойното знаме на 44-ти вертолетен авиационен полк, с което през 1961 г. е поставено началото на вертолетната авиация в България.
         Командирът на авиобазата, бригаден генерал Златко Златев произнесе приветствено слово, в което подчерта значимостта на способностите, които притежава авиобазата, успешното представяне на личния състав по време на международни учения и широкия спектър от задачи, изпълнени в интерес на населението в мирно време. През изминалата година екипажи и авиационна техника от базата оказаха помощ на над 100 души в кризисни ситуации, а участниците в Съвместната ротационна подготовка Saber Junction „Пълен спектър от операции” в тренировъчния център на Силите на САЩ в Хохенфелс, Германия, получиха изключително висока оценка. Те успешно преминаха инспекция от експерти на НАТО, която потвърди готовността на Модула за авиомедицинска евакуация от състава на българските ВВС за участие в международни операции. Това е най-високата оценка, давана досега на авиационен модул от състава на Военновъздушните сили на България.

        В приветствието си заместник-началника на отбраната генерал-майор Константин Попов даде високо признание за дейността на авиобазата, където работят отдадени и можещи хора с високо чувство за достойнство и чест; хора, които всеки ден с риск за живота си изпълняват успешно изключително сложни задачи.

        Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев изрази благодарност от името на Военновъздушните сили за приноса на военнослужещите и цивилните служители от формированието, на чиито професионализъм, отговорност и трудолюбие авиобазата дължи престижа и обществения си авторитет. Той изтъкна, че въпреки многобройните промени в 24-та авиобаза през 53-те години на нейната история, личният състав успява да запази приемствеността, да поддържа нивото си, да усвоява нова техника и да разширява спектъра на изпълнявани задачи.
        На военнослужещи и цивилни служители бяха връчени награди от началника на отбраната, командира на ВВС и командира на 24-та авиационна база. Беше прочетен и поздрав от министъра на отбраната Велизар Шаламанов.
        На паметника на загиналите летци и авиационни специалисти бяха поднесени венци и цветя.
         Тържеството продължи с финалния мач на вътрешния турнир по футбол, в който отборът на ескадрилата за периодично обслужване и войскови ремонт победи отбора на вертолетната авиационна ескадрила с резултат 3:0.
        Бригаден генерал Златко Златев връчи наградите от турнира.