21 октомври 2014 г.

КОМАНДИРЪТ НА УЧЕБНА АВИАЦИОННА
ГРУПА „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ”
ПОЛКОВНИК ГРИГОРИЙ СТАМЕНОВ СДАДЕ ДЛЪЖНОСТТА
И ПРЕМИНА В РЕЗЕРВА
        На 20.10.2014 год. в присъствието на командира на ВВС генерал–майор Румен Радев, командира на 3-та авиационна база бригаден генерал Иван Лалов и членовете на комисията за приемане и сдаване, полковник Григорий Стаменов сдаде длъжността „командир на военно формирование 52090 – Долна Митрополия” на заместник командира на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” подполковник Юлиян Радойски.

        След подписването на акта церемония продължи с тържествен строй на авиогрупата. Полковник Стаменов се сбогува и с бойното знаме. В словото си той изказа своята признателност към офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители за проявените усилия, всеотдайност, разбиране и труд. Пожела на подполковник Радойски само да надгражда, така че групата да постигне още по- високи резултати.

        Командирът на ВВС генерал–майор Румен Радев благодари на полковник Стаменов за професионализма и достойно изпълнения служебен дълг. „Днес ВВС се разделят с един достоен офицер, чудесен командир, истински българин и всеотдаен приятел. Полковник Григорий Стаменов остава пример за родолюбие и патриотизъм. На много от вас той беше едновременно и командир, и наставник, и баща със своето огромно сърце и необятна доброта. Аз съм горд с успехите, които постигнахте под негово ръководство. Бъдете сигурни, че основите, които положихте ще продължат да се развиват в една победоносна насока. Пожелавам Ви от сърце успехи и на добър час!”
        Със заповед на Командира на ВВС, за постигнати високи професионални резултати през периода на службата си в редовете на Българската армия, за проявено високо чувство на отговорност, трудолюбие и всеотдайност, доказани личностни качества, несломим дух и лична дисциплина, за безрезервния си труд усилия и личен принос към Военновъздушните сили, и във връзка с преминаването в резерва полковник Стаменов бе награден с плакет на ВВС.

        Полковник Стаменов е възпитаник на ВВВУ „Георги Бенковски”, випуск 1983 год., летец–пилот І-ви клас. Завършил е Военна академия „Г. С. Раковски” и командно–щабния колеж на САЩ. Преминал е през длъжностите заместник-командир по бойната подготовка на авиационна ескадрила в 22 изтребителен бомбардировъчен авиационен полк Безмер; началник на летищна служба за обслужване на въздушното движение на летище Щръклево; началник на „Летищен център за обслужване на въздушното движение” на летище Каменец, заместник командир на ВВУБ „Георги Бенковски” и командир на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”.