13 октомври 2014 г.

ПРАЗНИК НА АВИАЦИЯТА И ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
        На 15 октомври Военновъздушните сили тържествено ще отбележат професионалния си празник.
        Честването в София ще започне с почитане на паметта на българските летци, загинали във войните и при изпълнение на служебния си дълг в мирно време. В 9:00 часа е началото на ритуалите по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на площад „Народно събрание”, в Алеята на летците на Централните софийски гробища и в квартал „Иван Вазов”.
        Тържествена церемония с участието на представителни подразделения ще се проведе от 10:00 на площад „Авиационен” – 4-ти километър. Пред Монумента на авиацията и българските ВВС ще бъдат връчени и награди на отличили се военнослужещи и цивилни служители, обявени със заповеди на министъра на отбраната Велизар Шаламанов, началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев.
        На церемонията ще бъдат обявени и носителите на приза „Военнослужещ на годината” от петте рода войски на ВВС. Наградите за „Летец на годината”, „специалист” от Зенитно-ракетни войски, Радиотехнически войски, КИНС и логистик за 2014 година са осигурени от авиационното списание „Клуб Криле”. Ежегодните номинации се провеждат за четвърти пореден път по съвместна инициатива на ВВС и редакционния колектив на списанието.
        По случай празника командирът на Военновъздушните сили ще награди и ветерани от авиацията. Срещата на военнослужещи от ВВС с ветераните, слушатели от Военна академия „Раковски” и студенти от висши учебни заведения ще се проведе от 13:00 в зала „Тържествена” на академията.