01 октомври 2014 г.

ПРИВЕТСТВИЕ НА ГЕНЕРАЛ- МАЙОР РУМЕН РАДЕВ
ПОСЛУЧАЙ 1 ОКТОМВРИ –
ПРАЗНИКЪТ НА ЗЕНИТНО-РАКЕТНИ ВОЙСКИ
Колеги военнослужещи и цивилни служители от Зенитно-ракетни войски,
Скъпи ветерани,
Приятели на Военновъздушните сили,

На днешния ден, 1 октомври, преди 54 години натискането на бутона “Пуск” провъзгласи едно ново начало за Българската армия.
Оглушителният грохот на първата изстреляна зенитна ракета на полигон в реални условия обяви на света, че България придобива нов род войска, който и днес остава най-младият.
Измина много време оттогава. Страната бързо се насити с различен вид съвременни зенитно-ракетни комплекси, които бяха обвързани в една единна система за противовъздушна отбрана. Тя вдъхваше респект и с нея се съобразяваха всички потенциални врагове на Република България.
В исторически план и обстановката в света се промени изключително. Тези промени оказаха съществено влояние върху развитието на ЗРВ. Съставът на нашите ЗРВ намаля като количество, но не и тяхното качество, не и тяхната мощ. Доказателство за това са успехите, които днес воините от Зенитно-ракетни войски постигат във всички направления.
Сега тези войски са важна и неделима част от интегрираната система за противовъздушна отбрана на НАТО.
Днес е празник. И аз съм горд да споделя, че това, което правите Вие на полигоните, в ученията заедно с нашите съюзни и съседни държави, е достойно за гордост и възхищение. Днес Вие работите по съвременни тактики, техники и процедури. Доказвате, че сте една ефективна неделима част не само от системата за въздушен суверенитет на България, но и от системата за въздушен суверенитет на Алианса.
Необходими са много качества, за да упражняваш професията на ракетчик. Преди всичко това е твърдост и решителност. Защото в тези, наистина понякога, тежки условия трябва да си непреклонно твърд, за да изпълниш задачата. Трябва много интелект, защото само умни и знаещи хора могат да боравят с такива високотехнологични системи. Трябва да бъдеш иновативен, за да може в обстановката на тези нови предизвикателства и ситуации да изтръгваш максимума от това, с което разполагаш.
И нещо много важно – трябва да бъдеш колективен играч. И Вие всеки ден го доказвате, защото благодарение на сплотеността на Вашите разчети ние постигаме изпълнение на задачите на 100 процента. И сме това, което сме в момента – надежден щит на Република България.
Последните години са решаващи за развитието на Зенитно-ракетни войски. Вие показахте, че можете да работите с много иновативни подходи, можете да подхождате творчески, можете да постигате всяка една цел. И най-важното – освен високите резултати в бойната подготовка, Вие внушавате сигурност в българина – този, който зависи от Вашите действия. Вече камерите могат да бъдат на полигоните, хората могат да дойдат тук и да видят реално това, което вършите. Да усетят тръпката от истинските пускове, да видят динамиката, да видят това, което Вие, воините от Зенитно-ракетни войски, постигате.
Гордея се с Вашия труд. Ще бъда редом до Вас и ще Ви подкрепям за всяка Ваша идея, която води до новото, води до повече бойни способности!
Като командир на Военновъздушните сили изказвам от името на Командването нашата признателност и дълбок поклон към всички Вас – командирите и воините от Зенитно-ракетни войски, към ветераните и към тези, които вече не са сред нас.
Честит празник!