17 септември 2014 г.

Крумовци с оценка от НАТО „Готови за мисия”
        Вертолетните екипажи от 24-а авиобаза-Крумово, които участваха в Съвместна ротационна подготовка Saber Junction „Пълен спектър от операции”, се завърнаха у нас с най-високата възможна оценка от НАТО: „Готови за мисия”. В хода на учението те успешно преминаха инспекция от експерти на пакта (TACEVAL-Рамщайн), която потвърди готовността на Модула за авиомедицинска евакуация от състава на българските ВВС за участие в международни операции.

        Това е най-високата оценка, давана досега на авиационен модул от състава на Военновъздушните сили на България.

        Българските Военновъздушните сили се включиха в подготовката Saber Junction (23 август – 15 септември) с летателни екипажи, инженерно-технически състав, два вертолета AS-532 Cougar и самолет C-27J „Спартан” от 24-та авиационна база. Учението се проведе в Тренировъчния център на въоръжените сили на САЩ в Хохенфелс, Германия, като задачите се изпълняваха на териториите на Федералната република, Латвия и Литва.

        В хода му екипажите на вертолетите AS-532 Cougar бяха придадени към армейската авиация на американските сухопътни войски. Основната им мисия бе да подпомагат сухопътните маневри на бригада на латвийската армия. Изпълниха множество полети за авиомедицинска евакуация. Голяма част от тях – през тъмната част от денонощието с очила за нощно виждане. Участваха и в мащабни тактически авиодесанти в интерес на интернационалните сили, съвместно с групи американски вертолети UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook и AH-64 Apache.

        „За първи път бяхме използвани както реално ни предстои да оперираме при евентуални бъдещи участия в мисии на модула. Реално видяхме ролята си и нашето място в един такъв формат. Как ще бъдем интегрирани и осигурени от тази по-голяма структура. – сподели подполковник Филип Ангелов, старши на групата крумовски авиатори в учението. – Предвид ясните процедури и отличното осигуряване от американска страна се получиха изключителни резултати.

        Ползите от подготовката са огромни. Получихме обективна оценка от експертите на НАТО в Рамщайн, чийто ангажимент е да сертифицират формированията, предложени от държавите-членки за използване в рамките на коалиционни сили в НАТО. Тази оценка е изключително важна на българските Военновъздушни сили и за въоръжените ни сили като цяло. Тя показва, че във всеки един момент можем да бъдем използвани, като равностойни партньори, в коалиционна операция под егидата на НАТО.”

        В тренировката се включи и самолет „Спартан” на 16-а транспортна авиационна група с два екипажа. Те оперираха от авиобаза Рамщайн в Германия. Изпълняваха задачи по тактически превоз на войски и стоварване на тактически въздушни десанти на пряко подчинение на командира на ротационна подготовка Saber Junction. Една от осъществените мисии бе стоварване от въздуха на група командоси, чиято цел е да разузнаят определено за превземане „притивниково” летище. Десантната група включва военнослужещи от 68-а бригада специални сили и американски рейнджъри. В хода на подготовката си партнираха с екипажи на самолети С-130 и С-17 от ВВС на САЩ.