28 август 2014 г.


“ТРАКИЙСКИ ОРЕЛ 2014”
ВИСОКА ОЦЕНКА ЗА ПОРЕДНАТА
БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА ЛЕТАТЕЛНА ТРЕНИРОВКА
        Министърът на отбраната Велизар Шаламанов, посланикът на САЩ в България Hейно Превъзходителство Марси Рийс, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев и аташето по отбрана на САЩ полковник Джеймс Кроухърст посетиха днес авиобаза Граф Игнатиево по време на българо-американската летателна тренировка „Тракийски орел 2014”.
        В хода на последния летателен ден те се запознаха с целите, задачите и резултатите от проведените съвместни полети по време на брифинг, представен от български и американски ръководещ тренировката летателен състав.
        Официалните лица посетиха обекти, свързани с планирането, ръководството, организацията и провеждането на полетите и наблюдаваха съвместните действия на българските и американските екипажи.
        „Това, което видях днес, показва изключителен професионализъм, пълна интеграция в рамките на системата за Противовъздушна отбрана на НАТО. Чух изключително високите оценки на американските ни колеги, което е доказателство, че нашите ВВС са реална част от Алианса”, каза министърът на отбраната в края на своето посещение.
        Той подчерта, че ангажимент на Министерството на отбраната трябва да е успешното реализиране на проекта за нов боен самолет, като се запази подготовката на летците и постигнатото професионално ниво.
        По време на посещението, министър Шаламанов и вицеадмирал Николов наградиха екипажите от авиобаза Крумово които участваха в действията по спасяване и оказване на помощ на бедстващите от Мизия.


        Съвместната българо-американска летателна тренировка „Тракийски орел 2014” се провежда в авиобаза Граф Игнатиево с участието на летателни екипажи на самолети МиГ-29, МиГ-21 и Су-25 от състава на българските Военновъздушни сили, и F-15 от 493-та летателна ескадрила на ВВС на САЩ в Европа, базирана в Лейкънхийд, Великобритания.
        Целите и задачите на тренировката са свързани с повишаване на оперативните способности на двете страни и усъвършенстване на подготовката за работа в коалиционна среда.
        Съвместни тренировки с представители на ВВС на САЩ се осъществяват на наша територия ежегодно от 2005 г. и са в изпълнение на Споразумението между правителствата на България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.