22 август 2014 г.

УЧАСТИЕ НА ЛЕТАТЕЛНИ ЕКИПАЖИ
НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ В
МЕЖДУНАРОДНО УЧЕНИЕ ЗАД ГРАНИЦА
        Летателни екипажи и инженерно-технически състав от Военновъздушните сили ще вземат участие в Съвместна ротационна подготовка Saber Junction „Пълен спектър от операции”, която ще се проведе от 23 август до 17 септември в Тренировъчния център на въоръжените сили на САЩ в Хохенфелс, Германия.
        Участието на екипажите от ВВС в подготовката е част от изпълнението на споразумението между правителствата на Република България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.
        Два вертолета „Кугар” и военнотранспортен самолет „Спартан” от 24-та авиационна база ще изпълняват задачи по превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушени десанти, въздушно разузнаване, десантиране по способа „бързо въже” и „рапел”, полети за търсене и спасяване, и авиомедицинска евакуация на ранени от бойното поле (CASAVAC). Задачите ще се изпълняват на териториите на Германия, Латвия и Литва. Самолет С-27J „Спартан” ще оперира от авиобаза Рамщайн.
        В хода на подготовката ще се проведе инспекция от НАТО за потвърждаване на готовността на Модула за авиомедицинска евакуация от състава на българските ВВС за участие в международни операции.

        Днес, 22 август, заминаващите за Германия военнослужещи от 24-та авиобаза бяха изпратени тържествено с общ строй на целия личен състав и църковен ритуал.

        На церемонията командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев определи момента като исторически – за първи път формирование от ВВС ще бъде сертифицирано извън страната.
        Той благодари на всички за труда и усилията, които положиха през годината по подготовката на модула и изрази увереността си, че със своите действия пилотите и авиационните специалисти ще представят по достоен начин не само авиобазата и българските ВВС, но и Българската армия и България.

        Генерал-майор Радев подчерта, че сертификацията ще протече в един много важен за страната ни момент – срещата на върха на НАТО в Уелс. В този контекст действията и представянето на нашите екипажи ще допринасат за оценката, която се дава на българските въоръжени сили за техните способности и за тяхната съпричастност и лоялност към Алианса и съюзниците. И че мисията им ще бъде определяща за това как ще се развива базата в бъдеще – актуални задачи, способности и ресурси.


Цялото обръщение на командира на ВВС може да прочетете ТУК