08 август 2014 г.

ПРЕЦИЗНИ АВИОУДАРИ И БОЙНО ТЪРСЕНЕ И СПАСЯВАНЕ
НА ПОЛИГОН НОВО СЕЛО        От вчера, 6 август, екипажи на самолети Су-25 на Военновъздушните сили отработват задачи по непосредствена авиационна поддръжка на полигон „Ново село”.

        Полетите се изпълняват на тактически фон по сценария на многонационалната съвместна подготовка „Черноморски ротационни сили 14” (Black Sea Rotational Forces 14 – Platinium Lion).
        Пилотите имитират нанасяне на въздушни удари по земни цели под ръководството на предни авионасочвачи. Целеуказването на летците се извършва по процедурите на НАТО от военнослужещи от ВВС, американски и румънски инструктори. Доброто взаимодействие между екипите на земята и летците гарантира нанасяне на точни удари по приоритетните цели.

        В хода на съвместната подготовка летателните екипажи изпълняват широк спектър от бойни задачи. Една от тях бе разиграна днес. В условна конфликтна зона бе проведена операция по спасяване на катапултирал се пилот. По целеуказание от земята Су-25 нанесоха прецизни въздушни удари по неприятелски паравоенни формирования и изолираха района, в който се намираше летеца. С постоянно въздействие по „противника” се даде възможност на екипаж на вертолет AS-532 „Кугър” да достигне зоната и проведе мисия по бойно търсене и спасяване на авиатора.