06 август 2014 г.

ОТ ДНЕС СЕ ПРИУЧВАТ НОВИ БОЙНИ ЛЕТЦИ НА МиГ-21        В средата на юни капитан Петър Димитров и старши лейтенант Александър Стайков от изтребителната ескадрила на авиобаза Граф Игнатиево започнаха теоретичното си обучение за приучване на самолет МиГ-21. Курсистите преминаха заложените в програмата детайлно изучаване на системите и агрегатите на самолета, особеностите в аеродинамиката му и начина на експлоатация, тренажни занятия в кабина и изпълниха полети на тренажор, за да придобият практически навици за работа с оборудването и разпределение на вниманието по време на полет. Занятията се провеждаха под ръководството и с участието на летци-инструктори и офицери от инженерно-техническия състав.

        След отличното представяне на двамата пилоти по време на наземната подготовка и успешно положения на 01 август теоретичен изпит. днес стартира вторият, най-отговорен етап от обучението – летателната подготовка. В продължение на седмици младите летци ще бъдат обучавани практически от двамата най-опитни пилоти на МиГ-21 – майорите Тихомир Резашки и Павел Джуров.

        Курсът за приучване е важен за усвояване на бойното използване на изтребителя до ниво, позволяващо носене на непрекъснато бойно дежурство. Той е и знаков по отношение приемствеността при подготовката на пилотите.

        По традиция, откриването на първия летателен ден от курса се отбелязва със строй на целия летателен, инженерно-технически и осигуряващ полетите състав. Днес на него, освен командира на авиобазата бригаден генерал Иван Лалов, присъства и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев. В своето обръщение към присъстващите той отбеляза: “Всеки курс за приучване на млад летателен състав на изтребител е важно събитие за българските Военновъздушни сили и за хората, които го провеждат. Днешният курс обаче е много по-особен – това не е просто курс за приучване, това е символ. Символ на волята на хората, които вярват в по-доброто бъдеще на военната ни авиация!” (цялото обръщение на командира на ВВС можете да прочетете тук)

        От своя страна бригадзен генерал Лалов благодари на целия преподавателски и инструкторски състав за солидната теоретичната подготовка на обучаемите, а на тях самите – за високите резултати от изпитите, и с команда “по самолетите” даде старт на първите полети.

        Младите летци трябва да направят своя пръв самостоятелен полет през септември, когато се очаква да достигнат ниво на подготовка за бойно използване. Това ще им позволи да продължат летателната си дейност в ескадрилата.