05 август 2014 г.

ЕКИПАЖИ НА „СПАРТАН” В СЪВМЕСТНИ ЗАДАЧИ
СЪС СПЕЦИАЛНИТЕ СИЛИ
        Продължава участието на Военновъздушните сили във втория етап (31 юли – 15 август) на съвместната многонационална подготовка „Черноморски ротационни сили 14” (Black Sea Rotational Forces 14 – Platinium Lion). В него се отработва планиране и осъществяване на мироопазващи и специални операции.

        От вчера, 4 август, екипажи на самолет С-27J „Спартан” изпълняват съвместни задачи със силите за специални операции на Сухопътните войски и Военноморските сили. Тренировките се провеждат в района на летище Балчик. В полетите летателният състав отработва стоварване на тактически въздушни десанти, а командосите – учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове.

        В рамките на вчерашния ден са изпълнени 5 полета и 140 парашутни скока. Изпълнението на съвместните задачи ще продължи до края на следващата седмица. Чрез тях се разиграват занятия от подготовката за мисии на бойците от 68-ма бригада специални сили и 65-ти морски разузнавателен отряд. Десантирането по парашутен способ е един от елементите им. След спускането на земята командосите отработват разузнаване, наблюдение и директни действия.

        Стоварването на парашутисти се извършва от височини от 3000 до 400 м. В дневни условия и в сумрак. Парашутните скокове се осъществяват с различни типове парашути на въоръжение в родовете войски.

        Освен със специалните сили, в учението българските ВВС взаимодействат и с многонационалните сухопътни подразделения на полигон „Ново село”. През тази седмица те ще подпомагат съвместните операции на формирования от армиите на България, Румъния, Сърбия и от морската пехота на САЩ. Планирани са мисии по оказване на непосредствена огнева поддръжка от въздуха със самолети Су-25 и по авиомедицинска евакуация с вертолети Ми-17 или AS-532 „Кугър”.