25 юли 2014 г.

BLACK SEA ROTATIONAL FORCES 14        От 23 юли започна участието на Военновъздушните сили в многонационалната подготовка „Черноморски ротационни сили 14”, която се провежда на полигон „Ново село“ с участието на въоръжените сили на България, Морската пехота на САЩ и военнослужещи от Азербайджан, Румъния, Сърбия и Великобритания.
        Два вертолета Ми-17 и AS-532 „Кугър” се включват в първия етап на подготовката, в която се отработва планиране, управление и осъществяване на анти-бунтовнически операции.
        От началото на следващия месец започва участието на щурмови самолети Су-25 и военнотранспортен самолет С-27J „Спартан” в съвместните действия със специалните сили на участващите държави. Ще се изпълняват учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове с българско и американско парашутно-десантно оборудване и екипировка. Планирани са задачи по оказване на непосредствена огнева поддръжка от въздуха.
        На проведения днес, 25 юли, на полигон „Ново село” ВИП-Ден на съвместната подготовка екипаж на вертолет AS-532 „Кугър” демонстрира авиомедицинска евакуация на военнослужещ, ранен в хода на миротворческа операция.
        Пред гостите и медиите беше разиграна ситуация, в която автомобилен конвой на многонационалните сили попада в засада на бунтовническа групировка. С помощта на призованите сили за бързо реагиране нападението е отблъснато, но има ранен боец. Изпратен е вертолет на ВВС за транспортиране на ранения до най-близката болница. Армейските части обезопасяват зоната и подсигуряват кацането на „Кугър”-а. Пациентът е поет и стабилизаран от намиращия се на борда екип от звеното за авиомедицинска евакуация на ВМА-София. Мисията е изпълнена успешно.
        Многонационалната подготовка „Черноморски ротационни сили 14” се провежда на два етапа, като през втория (31 юли – 15 август) ще се отработи планиране и осъществяване на мироопазваща операция.