23 юли 2014 г.

„ТРАКИЙСКО ЛЯТО 2014”
        Военновъздушните сили на България се включиха в съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2014” (13-26 юли) с летателни екипажи и авиационна техника. През настоящата седмица те участват в нея с военнотранспортен самолет С-27J „Спартан” и вертолети AS-532 „Кугър” и Ми-17. Летателните апарати оперират от 24-та авиобаза и летище Пловдив, които за пореден път домакинстват учението.

        Екипажи на С-27J от транспортната авиационна група във Враждебна и на самолети С-130 „Херкулес” от ВВС на САЩ изпълняват общи мисии. Те включват тактически полети във формации по маршрут на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население.

        Силите за специални операции на СВ, ВМС, МВР и парашутисти от ВВС осъществяват учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове с всички типове парашути, използвани в родовете войски. Те се извършват от самолетите „Спартан” и С-130 от височини от 400 до 3500 м. Досега са направени над 900, от които 450 – нощни. Очаква се до края на учението да бъдат изпълнени над 1300 парашутни скока.

        В операциите участват и вертолети AS-532 „Кугър” и Ми-17 от 24-а авиобаза – Крумово. Вертолетчиците отработват мисии по бойно търсене и спасяване чрез авиомедицинска евакуация с медицински екипи от ВМА, по прочистване и отцепване на район за десантиране и евакуация от въздуха и стоварване на отряди командоси по способа „бързо въже” и последващата им ексфилтрация по метода „чепаре” (“SPIES”, на външен товар) чрез използването на въжена спасителна система.

        Елементи от изпълняваните мисии ще бъдат демонстрирани в деня за ВИП-гости и медии на съвместната подготовка. Той ще се проведе на 24 юли в района на 24-а авиационна база – Крумово.

        В съвместните подготовки „Тракийско лято” летателните екипажи имат възможност да прилагат едни и същи процедури, техники и тактики с американските си колеги. Това допринася за усъвършенстване на способностите и подобряване на оперативната им съвместимост по стандартите на Алианса.