08 юли 2014 г.

БОЙНИ САМОЛЕТИ НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
УЧАСТВАТ В “БРИЗ 2014”
        Въздушни удари по морски цели ще нанасят щурмовите Су-25 в хода на учението “Бриз 2014”.
         Мисиите, които ще отработват бойните самолети са в интерес на Военноморските сили и имат за цел да тестват способностите на флота за противодействие на въздушен противник и подготовката на корабните разчети за ПВО за откриване, проследяване и захват на въздушни цели.
        Летателните екипажи от База за предно разполагане – Безмер ще изпълняват интензивни полети над териториалните води от 9 до 11 юли.
        Ролята им в тазгодишното издание на учението с международно участие е да имитират действия на ударни самолети на противника, атакуващи корабни групировки на българските ВМС и на държави-членки на НАТО.
        Освен затвърждаване на способностите на подготвените екипажи, целта е да се разшири съставът от пилоти, които ще участват в тренировки и учения над море и да се осигури приемственост на летателния състав. С учебно-боен самолет ще се изпълняват задачи по техника на пилотиране, самолетоводене на средна и малка височина и като краен етап – бойно използване по надводна цел.
        В хода на “Бриз 2014” Су-25 ще нанасят учебни удари по реални цели в условия на големи отдалечения от бреговата ивица. За целта екипажите ще изпълняват полети за въздушно разузнаване, откриване на разсъсредоточени в различни райони на Черно море морски цели и атаки срещу тях.
        Атаките ще се провеждат от различни направления, поеденично и в двойки, на малки височини, с изпълнение на сложни маньоври.
        На летище Балчик се пребазира и вертолет Ми-17, чийто екипаж ще е в готовност за изпълнение на задачи по търсене и спасяване над море, и авиомедицинска евакуация.