16 юни 2014 г.

ЕВРОПЕЙСКАТА ВОЕННОТРАНСПОРТНА АВИАЦИЯ ЗАПОЧВА
МАЩАБНА ТРЕНИРОВКА В БЪЛГАРИЯ
        За пръв път България е домакин на мащабна международна летателна тренировка на европейската военнотранспортна авиация, която започна вчера, 15 юни.
        Единадесет държави-членки на Европейския съюз участват със сили и средства от ВВС, а седем ще се включат като наблюдатели.
        Тренировката се провежда под егидата на Европейската агенция по отбрана в изпълнение на инициативата за „споделяне на способности”.
        България е втората страна в ЕС, след Испания, която домакинства тренировките на летателните екипажи от транспортната авиация.
        В тазгодишното издание ще участват 800 военнослужещи и 19 въздухоплавателни средства от България, Германия, Франция, Италия, Белгия, Холандия, Норвегия, Испания, Чехия, Литва и Гърция.
        На летище Пловдив ще се пребазират големи транспортни самолети С-130 „Hercules”, С-27 „Spartan”, С-297 „Casa” и С-160 „Transall”. В тренировката участват и изтребители МиГ-29 и F-16.
        Интензивни полети ще се провеждат от 17 до 26 юни във въздушното пространство на цялата страна.
        Освен от летище Пловдив самолетите ще оперират от Граф Игнатиево, Чешнигирово и площадката за десантиране край с. Черногорово.
        Ще се изпълняват и полети на малки и пределно малки височини в групи, с прелитане в близост до населени места.
        Тренировката ще се провежда на тактически фон, максимално близък до реални бойни действия в съвременните условия.
        Освен от бетонните писти, транспортните машини ще излитит и кацат от необорудвани /грунтови/ полоси. Прецизното стоварване на парашутен десант, спускането на контейнери с товари и запаси за осигуряване на войските от въздуха и на хуманитарни помощи за „бедстващо население”, тактически заходи за кацане, полети в групи с различно тактическо предназначение, транспортиране на войски и товари на малка височина с преодоляване на ПВО са част от разнообразните задачи, които ще изпълняват екипажите.
        Изтребителната авиация /български МиГ-29 и гръцки F-16/ ще прикрива от въздуха военнотранспортните самолети при внезапните атаки на „противника”.
        В тренировката ще участват и зенитно-ракетни дивизиони на българските ВВС и самолет за ранно предупреждение /AWACS/ на ВВС на Гърция.
        Ще се координират действията на наземния инженерно-технически състав от различните държави чрез изпълнение на съвместни задачи свързани с техническото обслужване на самолетите, палетиране на товарите, товарене и разтоварване в дефицит от време, на необорудвани летища и др.
        Основната цел е да се синхронизират действията при провеждане на съвместни международни операции в отговор на кризи и да се разшири капацитетът на Европейския съюз за извършване на въздушни превози на войски, въоръжения и техника в мирно време.
        Домакинството и участието на българските Военновъздушни сили в тренировкатата е принос към усилията на държавите-членки за подобряване на ефективността на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

        На 26 юни на летище Пловдив ще се проведе Ден за високопоставени гости и медии, на който ще присъстват представители на държавното ръководство, на политическото и военно ръководство на Министерството на отбраната, командващите на Военновъздушните сили на 14 европейски държави, представители от международни организации, НАТО и ЕС.
        В района на летище Пловдив ще бъдат допускани постоянно акредитирани журналисти, които могат да заявят участието си в Деня до 12:00 часа на 23 юни 2014 г. в Командването на Военновъздушните сили на телефони 02 9224014 и 02 9224029.