16 юни 2014 г.

УЧАСТИЕ НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ В
„МИРЕН СТРАЖ 2014”
        Летателни екипажи от База за предно разполагане – Безмер и 24-та авиационна база – Крумово участваха във финалния етап от подготовката за сертифициране на 4-тата батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски.

        В рамките на тактическото учение екипажите на щурмовия самолет Су-25 изпълняваха задачи за непосредствена авиационна поддръжка – визуално въздушно разузнаване и нанасяне на удари по цели, разкрити по време на разузнавателните мисии.

        В продължение на няколко дни в периода от 9 до 12 май двойка бойни самолети изпълняваха стрелба с неуправляеми ракетни снаряди по предварително заповядани цели на полигон „Ново село”. Използваха се тактически прийоми като влитане в района на целите на малка височина и маневриране по скорост и височина за избягване на ответен противников огън.

        24-та авиобаза участва в учението с вертолети AS 532 „Кугър” и Ми-17. Изпълняваха се задачи за десантиране на взвод от 68-ма бригада „Сили за специални операции” и авиомедицинска евакуация, съвместно с екипи на ВМА.

        Вертолет Ми-17 се използва и за прикритие на десанта от въздуха със стрелковото картечно въоръжение на борда на машината.

        С участието на екипажите от Военновъздушните сили се демонстрираха способностите за координация при провеждане на съвместни операции.