03 юни 2014 г.

100 ГОДИНИ
ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕНЕРАЛ-ПОЛКОВНИК
АВГУСТ КАБАКЧИЕВ


04-06-14        100-годишнината от рождението на генерал-полковник Август Кабакчиев – първият авиоинженер с генералско звание, беше тържествено отбелязана вчера, 3 юни, в Централния военен клуб – София. Събитието е организирано от Командването на Военновъздушните сили и Българската авиационна асоциация и се проведе под патронажа министъра на отбраната Ангел Найденов.

        Обръщение към присъстващите от името на министъра на отбраната отправи Иван Жерков, началник на политическия кабинет. В него се подчерта, че генерал-полковник Кабакчиев завинаги ще остане в паметта на поколенията като един от първостроителите на съвременната военна авиация и онзи верен ориентир за новаторско мислене, без което изграждането на модерни и боеспособни въоръжени сили е немислимо, личност, на която е предопределено да води и да създава.

        „Дълги години с ум, знание и интелект той чертаеше бъдещето на българските Военновъздушни сили”, подчерта председателят на Българската авиационна асоциация о. з. полковник Ангел Георгиев. Спомени за него споделиха още генерал-майор Борис Бонев, доайенът на военната ни авиация генерал-лейтенант Добрин Добрев, полковник Кръстьо Бонев и генералният секретар на Българската авиационна федерация полковник Цветан Стойновски.

        На тържеството присъстваха членове на семейството на изтъкнатия авиационен инженер, военнослужещи от българските Военновъздушни сили, офицери и сержанти от запаса и резерва и официални лица. Пред тях беше представен и документалният филм „Рамо до рамо, крило до крило” на авторски колектив начело с военния журналист пилот I клас о. з. полковник Веселин Стоянов.

        Генерал–полковник Август Кабакчиев е първият български инженер, на когото е присвоено генералско звание. Той е сред организаторите на инженерно-авиоремонтната служба и изявен деятел на въздушния спорт. В редовете на Българската армия служи като главен инженер на Военновъздушните сили, заместник-командващ на ВВС, заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия и заместник-министър на народната отбрана. Генерал-полковник Кабакчиев е заемал и поста заместник-председател на Държавния комитет по планиране. Като общественик е дългогодишен председател на Българската авиационна асоциация и вицепрезидент на Международната федерация по авиация „FAI“. Той е една от само 74-те личности в света, наградени с медал „FAI Gold Air“ (1988 г.) – едно от двете най-високи отличия на Международната федерация, присъждано за изключителен принос за развитието и преданост към каузата на авиацията.


1_135 3_87