02 юни 2014 г.

АВИАЦИОНЕН ПРАЗНИК ПО СЛУЧАЙ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН
НА ДЕТЕТО В АВИОБАЗА ГРАФ ИГНАТИЕВО
        Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, присъства на организирания авиационен празник по повод деня на детето 1-ви юни в авиобаза Граф Игнатиево.
        Българските участници в съвместната летателна тренировка “Тракийска звезда 2014” посветиха вчерашния ден на своите деца и семейства. Специални гости бяха и ученици от ПГМТ “Проф. Цветан Лазаров” – гр. Пловдив с авиационна професионална насоченост.
        Празникът започна в 10.00 ч. с полети на самолети МиГ-21, МиГ-29 и Л-39. Децата и учениците имаха възможност да разгледат и научат повече за типовете самолети от състава на българските Военновъздушни сили – Су-25, Л-39, МиГ-21 и МиГ-29, представени на статичен показ от техни пилоти и техници. Американските участници от 148-о авиокрило на Националната въздушна гвардия от Минесота, участващи в международната тренировка, приеха любезно поканата да запознаят малките и по-големи гости със своите изтребители F-16С.
        Височинното оборудване – защитен шлем, кислородна маска, противопретоварващ и височинно компенсиращ костюм, както и специалната автомобилна техника и стрелково въоръжение също бяха обект на интерес от страна на малките ни гости.
        В празника взеха участие и представители на клуб по авиомоделизъм Модел Клуб – Пловдив, които направиха демонстрации със свои радиоуправляеми модели.

        За най-малките гости атрактивен се оказа конкурсът за рисунка върху парашут на тема “Моята небесна мечта”. Всички малчугани, изрисували мечтите си на парашута, бяха класирани на 1-во място на 1-ви юни и бяха отличени с грамоти от командира на базата бригаден генерал Иван Лалов.