30 май 2014 г.


ВПЕЧАТЛЕН СЪМ!


Генерал Франк Горенц – командващ на Военновъздушните сили на САЩ в Европа и Африка и Командващ на Въздушния компонент на НАТО в Рамщайн, Германия        Визитата ми в България започна от София. До летище Граф Игнатиево прелетяхме на борда на самолет-цистерна KC-135 и наблюдавахме презареждане във въздуха на изтребители F-16, а също така прехват с изтребители МиГ-29. Това демонстрира страхотни способности.
        След кацането разгледахме статичния показ на част от самолетите, участващи в съвместната трениировка „Тракийска звезда 2014”. Разговарях с някои от участващите пилоти.
        Много съм впечатлен от целия спектър самолети, които участват в учението, както и от изпълнените задачи до момента в това учение. Тези тренировки са много важни за оперативната съвместимост и способности, които да дадат възможност за бърза реакция във всеки един момент. Те демонстрират и какви способности трябва да развиват военновъздушните сили, на които НАТО разчита в Съюзното командване. Както и че, САЩ и България разчитат една на друга в двустранното си сътрудничество.
        Българските Военновъздушни сили са фантастични. Те са изключително добър партньор, който има своя изключителен принос в операциите на Алианса, сред които е и задачата по охраната на въздушното пространство – Air policing.
        Правим всичко възможно да постигнем отлично двустранно сътрудничество и оперативна съвместимост. И да не възникват проблеми, когато се наложи да оперираме в тази част на света. Във всички бъдещи конфликти въздушната мощ е изключително важна и е асиметрично предимство. Затова военновъздушните сили се нуждаят от развитие и специално внимание, така, че когато действаме, да имаме тази асиметрична преднина.
        Винаги съществуват възможности да оперираме съвместно. Това учение е планирано много отдавна. То не е в отговор на ситуацията в Украйна. Но определено подчертава необходимостта, че трябва да работим постоянно и да развиваме оперативната си съвместимост и способности, защото не знаем в бъдеще каква ще бъде заплахата. В този смисъл тренировката не е в отговор на случващото се в Украйна. Но обстановката в момента показва, че ние трябва да работим все по-усилено, за да развиваме способности.
        Оперативната съвместимост има много аспекти. Тя може да засяга тактическите действия, техниката и процедурите. Съвместимост може да се постига и чрез движение във формация и общуване чрез компютърните ни системи.
        Като пилот знам какви са перфектните условия за оперативната съвместимост. Но реално, когато оперираме в една съвместна коалиция, когато става дума за една военновъздушна сила, никога не могат да се постигнат такива перфектни условия.
        Аз лично съм доволен от съвместимостта, която постигаме тук с тази тренировка. Защото прецизният въздушен бой е една човешка дейност и самият факт, че български, румънски и гръцки пилоти сядат и обсъждат какво се е случило във въздуха по време на бой – вече е стъпка напред. И капитаните, и редовите летци и инженерите имат думата да кажат какво да направим, за да постигнем тази още по-добри резултати в тази насока. Но едно нещо трябва да бъде ясно – че преследването на перфектната оперативна съвместимост изисква усилия всеки ден и в никакъв случай не е евтино занимание.