28 май 2014 г.

ДЕН ЗА ВИСОКОПОСТАВЕНИ ГОСТИ И МЕДИИ
НА СЪВМЕСТНАТА ЛЕТАТЕЛНА ТРЕНИРОВКА
„ТРАКИЙСКА ЗВЕЗДА 2014”        Ден за високопоставени гости и медиен ден ще се състои на 29 май, четвъртък, в авиационна база Граф Игнатиево. Той ще се проведе в рамките на съвместната летателна тренировка “Тракийска звезда 2014”.
        Ще бъдат представени мисиите и задачите, изпълнявани от българските, американските, румънските и гръцките участници, наблюдение на полети и статичен показ на авиационната техника, участваща в съвместната тренировка.
        Летателната тренировка “Тракийска звезда 2014” включва въздушни боеве с изтребители, тактически прехвати, бойно маневриране за преодоляване на противовъздушната отбрана. Провеждат се и полети от съвместни българо-американски екипажи за повишаване на уменията при прилагане на процедурите, използвани от изтребителната авиация на двете страни.
        Това е една от мащабните тренировки, които провеждат Военновъздушните сили през настоящата година. В нея участват летателни екипажи на МиГ-21 и МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от База за предно разполагане – Безмер, L-39ZA от авиационната група в Долна Митрополия и формирования от състава на Зенитно-ракетните войски на Военновъздушните сили и Сухопътни войски. Американските ВВС са представени от екипажи от 148-о авиокрило на Националната въздушна гвардия на американския щат Минесота с изтребители F-16. За втора поредна година в тренировката участват румънските ВВС с МиГ-21 Lancer и гръцките ВВС с изтребители F-16.
        Основната цел на съвместната летателна тренировка е повишаване на оперативната съвместимост между ВВС на страните-партньори и усъвършенстване на подготовката за работа в международна среда при съвместно използване на договорените съоръжения на територията на Република България.

        Министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и посланикът на САЩ в България Марси Райс ще посетят авиобаза Граф Игнатиево на 29 май.
        По покана на Командването на българските Военновъздушни сили на Деня за високопоставени гости и медии ще присъства командващият на ВВС на САЩ в Европа генерал Франк Горенц.

        ВИП-денят ще започне в 10:30 часа на 29 май. От 09:45 до 10:00 часа в района на авиобаза Граф Игнатиево ще бъдат допускани журналисти, акредитирини за събитието.