21 май 2014 г.

ЕКИПАЖИ ОТ 16-та ТРАНСПОРТНА АВИАЦИОННА ГРУПА
ПРИДОБИВАТ НОВ ВИД БОЙНА ПОДГОТОВКА
        Екипажите на самолет C-27J „Спартан” започнаха тренировъчни полети за групова слетяност. Това е нов вид подготовка, изпълнявана със този тип самолет. Последните полети в група на транспортната авиация са изпълнявани през 2004 г., като групата е включвала самолети Ан-26, Ан-30 и PC-12 “Пилатус”.
        Отработването на елементите от груповата слетяност ще даде възможност за повишаване на способностите на българските ВВС, при участието в съвмести операции, които се изпълняват от групи на различните родове авиация, с различно тактическо предназначение. Така наречените композиционни авиационни операции се провеждат в национален и международен мащаб при десантиране на войски и товари в група.
        Особеностите при изпълнението на този тип летателни задачи се изразяват в повишеното физическо и психическо натоварване на екипажа за поддържане на единен режим на полета на група и затруднената пространствена ориентировка, предвид минималните интервали и дистанции между самолетите, високите скорости на полета и ограничените възможности за маневриране.
        За изпълнение на полет в група е задължителна добрата индивидуална натренираност на пилотите, както и постигането на пълен синхрон в действията на екипажите на водача и водения за предприемане на своевременни изпреварващи координиращи действия за предотвратяване на сблъсък във въздуха и за поддържането на бойния ред.
        Всичко това изисква изключително точно разпределение на вниманието и прецизно боравене с органите за управление на самолета и двигателите.