25 април 2014 г.
РАЗШИРЯВАНЕ НА АВИАЦИОННОТО ОБРАЗОВАНИЕ
ОБСЪДИХА КОМАНДИРЪТ НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
И ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ ПЛЕВЕН


        Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов се срещна днес, 25 април, с областния управител на Плевенска област Илиян Йончев. На срещата присъства и командирът на Учебната авиационна група „Георги Бенковски” полковник Григорий Стаменов.
        Състоянието и нуждите на висшите учебни заведения на територията на Плевенска област беше една от темите, които бяха обсъдени по време на срещата.
        Господин Йончев сподели пред присъстващите желанието си за активна работа в посока разширяване на възможностите на университетите и модернизиране и актуализиране на техните специалности. Той бе категоричен, че висшите учебни заведения трябва да подготвят кадри, от които бизнеса има нужда и като пример посочи големия интерес, който вече има към бъдещия факултет по фармация към Медицинския университет и разкриването в Плевен на изнесен научен и образователен център на Пловдивския аграрен университет.
        Генерал-майор Попов обоснова реалната нужда от разширяване на авиационното образование. Той информира, че тече интензивна дискусия за нуждата от подготовка на кадри и за гражданската авиация. Темата за възстановяване на Военновъздушното училище като национален образователен авиационен център многократно е поставяна през последните години. Активен е и интереса от страна на различни граждански структури и частни фирми, както и от чужди страни за обучение на специалисти за различните дейности, свързани с авиацията.
        Областният управител заяви, че би подкрепил разкриването на национален образователен авиационен център в Долна Митрополия. Той бе категоричен, че една самостоятелна структура, която включва и граждански специалности по-успешно би кандидатствала за финансиране, включително и чрез възможностите на Интегрираните териториални инвестиции.
        Илиян Йончев честити на генерал-майор Попов предстоящото му назначаване за заместник-началник на отбраната и му пожела ползотворна работа и бъдещи успехи.