17 април 2014 г.

ПОРЕДНО УСПЕШНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА СЕРЖАНТИ ОТ
БЪЛГАРСКИТЕ ВВС НА ОБУЧЕНИЕ В САЩ
        Изграждането на лидерски умения у сержантския състав е интегрална част от цялостната визия на командира на българските ВВС за увеличаване на способностите на военновъздушните сили. Подобряването на оперативната съвместимост със съюзниците е предизвикателство за сержантския състав, тъй като се преодолява езикова бариера в професионална обстановка чрез изпълняване на съвместни задания.
        Обучението на сержанти и войници от българските ВВС в школи на американските ВВС е една нова традиция с начало от 2011г., но вече всички заинтересовани от подобряване на професионалната си подготовка в тези институции могат уверено да планират преминаване през това предизвикателство. Към няколкото десетки българи, завършили сержантски и войнишки курсове на USAF, се присъединиха и двама младши сержанти, служещи съответно във формирования в Граф Игнатиево и Божурище.
        Отличното представяне на сержантите от българските военновъздушни сили привлече вниманието на главния сержант на американските военновъздушни сили Джеймс Коди – най-високопоставеният лидер на сержантите и войниците от ВВС на САЩ. Той пристигна на специално посещение в авиобаза „Мак Гий-Тайсън” в щата Тенеси, за да връчи лично дипломите на мл. серж. Георги Михайлов и мл. серж. Бистра Куманова. Благодарение на тяхната успешна работа с американските колеги, американската страна в момента предлага допълнителни места за обучение.
        По този начин българските ВВС имат възможност военнослужещи от всички категории да се подготвят в най-реномираните световни авиационни учебни центрове – както офицери и генерали на стратегически курсове, така и сержанти действащи като лидери на ниско и средно тактическо ниво.
        Днес въздушно-космическото пространство е наситено с конкуриращи се интереси, а успехът в него се определя от обединената мощ и воля на съюзни сили и зависи основно от оперативната съвместимост между тези съюзници. САЩ са водеща авиационна държава и съюзник на България в стремежа да се опази небето мирно и свободно. Подобряването на оперативната съвместимост между военновъздушните сили на двете страни е от основно значение за подобряване на способностите на българските ВВС. Нашите войници и сержанти достойно изпълняват своята част от комплексната задача да имаме боеспособни ВВС за чисто и спокойно небе над главите ни.