17 април 2014 г.

УЧЕБНА АВИАЦИОННА ГРУПА „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ” ПОСРЕЩНА
ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ КОСМОНАВТ
ГЕНЕРАЛ–ЛЕЙТЕНАНТ ГЕОРГИ ИВАНОВ        На 16.04.2014 год. в Учебна авиационна група „Георги Бенковски” гр. Долна Митрополия се проведе „ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ” по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката и тържествено честване на 35 години от първия полет на българин в Космоса.

        С тържествен строй на личния състав на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” и факултет „Авиационен”, в присъствието на Командира на ВВС генерал–майор Константин Попов, бе посрещнат първия българин полетял в Космоса генерал – лейтенант Георги Иванов.


        Командирът на УАГр „Георги Бенковски” полк. Григорий Стаменов произнесе кратко приветствено слово. В него той подчерта че „ с полета осъществен преди 35 години Георги Иванов е дал изключително ценен принос за човечеството за по- нататъшното овладяване на Космоса”.


        Генерал–лейтенант Георги Иванов благодари за топлото посрещане на летището, където е започнал неговият път като летец. Той представи своите колеги, които го съпровождаха – космонавтите Красимир Стоянов, Павел Виноградов, Мирослав Хермашевски и Берталан Фаркаш.

        За спомен от посещението Георги Иванов и официалните лица се снимаха пред паметника на Георги Бенковски – патрон на УАГр.


        Деца от ОДЗ „Незабравка” поздравиха Георги Иванов и му подариха ръчно изработени от тях картички.


        Гостите посетиха музея на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” и разгледаха музейната експозиция.
Поетесата Детелина Павлова – дъщеря на поручик летец Петър Павлов, кавалер на ордена за храброст от състава на разузнавателния орляк, подари на Георги Иванов и неговите колеги авторската си книга на авиационна тематика „От люлката до фронта”.


        Георги Иванов и съпругата му Лидия вписаха своите впечатления от музея в книгата за гости.


        Интересна и увлекателна бе срещата–беседа на Георги Иванов с курсанти от факултет „Авиационен”. Тя бе открита от Командира на ВВС генерал–майор Константин Попов.
Чуждестранните космонавти споделиха интересни случки, които са преживели в космоса и отговаряха на отправените им въпроси.


        Посещението на звездните гости завърши с наблюдение на полети със самолети РС-9М и L-39 ZA.