15 април 2014 г.

ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ В УЧЕБНА АВИОГРУПА
ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ
        На 16.04.2014 год. в Учебна авиационна група „Георги Бенковски” гр. Долна Митрополия ще се проведе „ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ” по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката и тържествено честване на 35 години от първия полет на българин в Космоса.
        НА МЕРОПРИЯТИЕТО ЩЕ ПРИСЪСТВА КОМАНДИРЪТ НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ ГЕНЕРАЛ-МАЙОР КОНСТАНТИН ПОПОВ, А СПЕЦИАЛЕН ГОСТ ЩЕ БЪДЕ ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИ КОСМОНАВТ ГЕНЕРАЛ–ЛЕЙТЕНАНТ ГЕОРГИ ИВАНОВ.
        Генерал–лейтенант Георги Иванов е възпитаник на Военновъздушното училище „Георги Бенковски” гр. Долна Митрополия, Випуск 1964 със специалност инженер-летец и квалификация пилот I клас. На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. Обучението му преминава в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин” в Москва. На 10 април 1979 г. в 20.34 ч. московско време е изстрелян космическият кораб „Съюз-33” с международен екипаж. Командир на полета е летецът – космонавт Николай Рукавишников и българинът майор Георги Иванов. Поради възникналите драматични обстоятелства екипажът използва автоматично балистично спускане при завръщането на Земята. Това се случва за пръв път в историята на космонавтиката. Този полет дава изключително ценен принос на човечеството за по-нататъшното овладяване на Космоса.

        Инициативата е част от поредицата събития за честване на 35-та годишнина от първия полет на българин в Космоса, под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов. Официални гости на деня ще бъдат и космонавти от Русия, Унгария, Румъния и Полша.

        Основни акценти от планираните мероприятия за деня са:
        09,45 ч. – Общ строй на личния състав на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” и факултет „Авиационен”;
        10,00 ч. – Тържествено посрещане на първия български космонавт Георги Иванов и придружаващите го официални гости;
        10,30 ч. – Посещение на музея на Учебна авиационна група „Георги Бенковски”;
        10,40 ч. – Провеждане на среща – беседа с първия български космонавт Георги Иванов (в Аулата на факултет „Авиационен”);
        11,10 ч. – Разглеждане на статичен показ на авиационна, самолетoобслужваща и специална техника. Наблюдение на полети със самолети L-39ZA и РС-9М.