04 февруари 2014 г.

110 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО
НА ГЕНЕРАЛ-ПОЛКОВНИК ЗАХАРИ ЗАХАРИЕВ
        На 6 февруари се навършват110 години от рождението на генерал-полковник Захари Захариев.
        Първостроител на съвременната българска авиация – военна, гражданска и спортна. С изключителни заслуги за развитието на авиационната наука и летателното дело в България. Заместник-командващ на ВВС, командващ на ПВО и ВВС, заместник-министър на отбраната, военен, военновъздушен и военноморски аташе на Република България, дългогодишен народен представител.

        В периода 1947-1959 година генерал Захариев е начело на Въздушните войски на България. Базирайки се на опита както на новата генерация авиационни специалисти, така и на тези от по-старото поколение, той успешно ръководи войските, преодолявайки огромните трудности и предизвикателства на новото време.
        За да се покрие дефицита от летци и техници са организирани школи, аероклубове и се създава Военновъздушно училище.
        Започва производството на българския самолет ЛАЗ-7, създадени са авиоремонтни бази, които по-късно се развиват като заводи.
        Особено внимание се отделя на подготовката на щабовете на войските за участие в съвместни учения със Сухопътните войски и ПВО на страната.
        Изграждат се съвременно оборудвани командни пунктове. Започва масовото участие на авиацията във войсковите учения.
        Само за едно десетилетие бойните възможности на авиационните части и съединения се повишават значително, разширява се диапазонът на техните задачи и сферата на бойната им дейност.

        В авиационната история на България генерал-полковник Захари Захариев ще остане с изключителния си принос в изграждането на съвременния облик на ВВС и издигането на авторитета им.
        Страстно влюбен в авиацията, патриот, заслужил летец, герой на НРБ, носител на множество български и международни награди. Съвременниците му го определят като „патриарха” на българската авиация.