24 януари 2014 г.

АНАЛИЗ ЗА 2013 ГОДИНА
ВЪВ ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
        Годишен анализ на подготовката във войските от ВВС се проведе днес, 24 януари, с участието на командирите на основните формирования и началниците на отдели и самостоятелни сектори в Командването на ВВС.
        В експозето си командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов представи акцентите от дейността през изминалата година. Сред тях са успешно проведените национални и международни учения и тренировки. Генерал-майор Попов открои летателните тренировки с ВВС на Израел, Румъния и Гърция, съвместните стрелби на полигон Шабла със сръбските ВВС, участието в учението на НАТО „Ramstein Guard 9”, българо-американската подготовка „Тракийско лято”.
        Особено внимание генерал Попов обърна върху отговорността на всички формирования в носенето на бойното дежурство. Беше дадена висока оценка на изпълнените през годината реални и тренировъчни мисии по Air Policing на изтребителната авиация и дежурните сили и средства за ПВО.
        Сред основните задачи за изминалата година беше работата по проектите за възстановяване и ремонт на авиационната техника и придобиването на нов основен боен самолет, посочи в анализа командирът на ВВС.
        Важен акцент, който се открои в анализа, са мисиите и задачите в помощ на населението. Генерал Попов припомни полетите за пожарогасене, търсенето и спасяването на бедстващи в труднодостъпни планински райони, животоспасяващите мисии за транспортиране на донори, органи и медицински екипи.
        На базата на направените изводи и прогнозни оценки бяха очертани и насоките за работа през 2014 г.
        За проявен професионализъм и постигнати отлични резултати със заповед на командира на ВВС бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от подчинените военни формирования.