16 януари 2014 г.

ЗЕНИТНО-РАКЕТНИТЕ ВОЙСКИ
ОТЧЕТОХА УСПЕШНА 2013 ГОДИНА


„Атестат за успеха на Първа зенитно-ракетна база, на командването и на подчинените формирования през отминалата година са отличните резултати от участието в поредицата тренировки и учения” – изтъкна в обръщението си към командирите и офицерите от базата командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов.        Участие в бойните стрелби на полигон „Шабла, в международната летателна тренировка „Тракийска звезда”, в българо-израелската „Collector s Item”, в натовската инициатива „Ramstein Guard 9”, в българо-американската „Тракийско лято” – това са само част от акцентите в годишния анализ на базата.
        „Отлично проведени тренировки, перфектно участие на всички бойни разчети” – така лаконично даде своята оценка на личния състав в анализа полковник Емил Димитров – командир на Първа зенитно-ракетна база. Командирът не пропусна да изтъкне изключителната мотивация и желание на хората от бойните разчети да се включат в изпълнението на задачи от тренировките. Затова и анализът посочи, че формированията са показали много добра натренираност в условия на ограничено време, в условия, близки до реалните и с използването на различни способи за водене на бойни действия. Голям принос за постигнатите резултати от бойните разчети и всички специалисти от формированията е проявата на сериозното старание в предварителната подготовка.
        Заключението на полковник Димитров е, че базата е в състояние да участва в операции, планирани и провеждани от Военновъздушните сили.
        Общият извод за годината е, че тренировките и ученията са повишили значително подготовката на офицерите, сержантите и войниците от базата, а както знаем те са най-важния етап в цялостната подготовка.
        Тази увереност е гарант, че и през 2014 г. основната мисия на базата – гарантирането на въздушния суверенитет на страната и носенето на непрекъснато бойно дежурство, за контрол на въздухоплаването и охрана на въздушното пространство, ще бъде изпълнена.