18 декември 2012 г.
90 ГОДИНИ МЕТЕОРОЛОГИЧНА СЛУЖБА
НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННОВЪЗДУШНИ СИЛИ


„Само който познава своите възможности, тези на противника, полета на битката и метеорологичното време ще постигне пълна победа!”
Генерал Сун Дзъ, 500 години преди Новата ера


        Днес се навършват 90 години от началото на метеорологичното осигуряване на българските Военновъздушни сили.
        Зараждането на авиацията поставя въпрос от изключителна важност – метеорологичното й осигуряване. Това изисква нови знания за влиянието на атмосферните условия върху полета, за атмосферните процеси и явления във височина. Нова област в метеорологията като наука и практика, авиационна метеорология, която да провежда научни изследвания за нарастване на тези знания и за оперативната дейност по непосредственото метеорологично осигуряване на авиацията.
        През 1922 г. в Дирекция по въздухоплаването е назначен първия аеролог Никола Станчев Негенцов – създател и първи ръководител на „Служба за времето”.
        Днес личния състав на Метеорологичната служба към Военновъздушните сили работят под девиза „За първи път в България”! С всеотдайност и упорит труд те разгадават тайните на земната атмосфера и осигуряват безопасност на полета на „великите бели криле”!

ДО ОФИЦЕРИТЕ, СЕРЖАНТИТЕ, ВОЙНИЦИТЕ
И ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ
ОТ МЕТЕОРОЛИГИЧНИЯ ЦЕНТЪР НА ВВС        УВАЖАЕМИ ОФИЦЕРИ,
        СЕРЖАНТИ, ВОЙНИЦИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ,

        За мен е чест от името на Военновъздушните сили и лично от свое име да Ви поздравя искрено и сърдечно по случай 90-годишнината от създаването на метеорологичната служба на Военновъздушните сили!
        Никой не може да управлява времето. То е непрекъснато променящо се състояние на атмосферата в определен момент или промеждутък от време, от чието точно прогнозиране зависимостта ни все повече се увеличава.
        През изминалите години Метеорологичният център на ВВС непрекъснато се развиваше и утвърждаваше. Вашите технически възможности и професионални умения днес излизат далеч извън рамките на Военновъздушните сили! Аз съм горд, че на точното ежедневно метеорологично, ЯХБЗ и екологично осигуряване вече разчитаме не само ние, но и останалите видове въоръжени сили, и цялата Българска армия!
        В деня на вашия празник изказвам своята благодарност на целия млад, амбициозен, високо подготвен и непрекъснато повишаващ квалификацията си личен състав на Метеорологичния център!
        Желая на всички вас и вашите семейства здраве, късмет, много слънчеви дни на успехи в личен и професионален план!
        Ние вярваме във вас, разчитаме на вас!

                ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!
                КОМАНДИР НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
                ГЕНЕРАЛ-МАЙОР КОНСТАНТИН ПОПОВ