03 декември 2012 г.
ЗАВЪРШИ ВТОРИЯТ ЕТАП НА РЕОРГАНИЗАЦИЯ НА
ВОЕННИ ФОРМИРОВАНИЯ
ОТ ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ

        В изпълнение на Плана за развитие на въоръжените сили, от 01.12.2012г. военни формирования от състава на Военновъздушните сили преминават по нови длъжностни разписания.

        Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов и комисии от Командването на ВВС присъстваха на официалните церемонии, които се проведоха в Божурище и Долна Митрополия.

ПЪРВА ЗЕНИТНО-РАКЕТНА БРИГАДА
СЕ ТРАНСФОРМИРА В БАЗА


        След извършване на организационно-щатни и дислокационни промени Първа зенитно-ракетна бригада се трансформира в Първа зенитно-ракетна база.
        Днес на тържествената церемония по сдаване и приемане на длъжността „Командир на 1 зенитно-ракетна бригада/база”, бригаден генерал Ваньо Славеев официално предаде командването на военно формирование 22320 на новия командир – полковник Емил Димитров.
        В обръщението си към военнослужещите и цивилните служители генерал-майор Попов изрази своята убеденост, че ще продължат успешното изпълнение на поставените задачи, и със своите способности, с доказаните професионализъм, умения и опит ще продължат да работят за развиватието на Зенитно-ракетните войски и Военновъздушните сили на България.
        Генерал-майор Попов благодари на досегашния командир – бригаден генерал Ваньо Славеев за всеотдайността и достойната служба и допълни: «Офицер, генерал, успешен във всяка една дейност. Има ли други резултати освен «отлични» от стрелбите, които са се провели под негово командване през последните девет години.         Генерал Славеев ръководи Зенитно-ракетните войски по изключително достоен начин. Винаги е защитавал интересите им, отстоявал е позициите си, намирал е съмишленици, убеждавал е… За всичко това аз лично му благодаря!»
        Бригаден генерал Славеев излиза в разпореждане по специален щат А-918 на министъра на отбраната и му предстои служба в Инспектората на Министерство на отбраната.
        В обръщението си към личния състав от базата той сподели: «Резултатите, които отчита генерал-майор Попов, се дължат преди всичко на вас. Затова ви благодаря! Вярвам, че ви оставям в сигурни ръце. Пожелавам ви много енергия, за да отстоявате позициите на базата! На добър час!».
        Командир на Първа зенитно-ракетна база от 1 декември е полковник Емил Димитров, заместник-командир е полковник Божидар Щерев, а началник на щаба – полковник Веселин Йоцов.ИЗТРЕБИТЕЛНАТА АВИАЦИОННА БАЗА В ГРАФ ИГНАТИЕВО С НОВА ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРА

ВОЕННОВЪЗДУШНАТА УЧЕБНА БАЗА В ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ
СЕ ТРАНСФОРМИРА В УЧЕБНА АВИАЦИОННА ГРУПА        От 1 декември в сила влезе и длъжностното разписание на 3-та авиационна база.
        На проведената днес във във войскови район Долна Митрополия тържествена церемония досегашния командир на 3-та иаб бригаден генерал Цанко Стойков встъпи в длъжност „Командир на 3-та авиационна база”, а командването на базата беше представено пред личния състав на военно формирование 52090 – Долна Митрополия.

        В изпълнение на Заповед на Министъра на отбраната на Република България на 01.12.2012 год. 3-та изтребителна авиационна база, ВВУБ „Георги Бенковски” и Представителния духов оркестър на ВВС се реорганизираха в 3-та авиационна база Граф Игнатиево. В нейният състав са включени Учебна авиационна група – Долна Митрополия и Представителния духов оркестър на ВВС.

        В присъствието на Командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов бе подписан Акта за встъпване в длъжност „Командир на военно формирование 28000 – Граф Игнатиево”.

        По-късно бе проведен тържествен строй на личния състав на Учебната авиационна група с участието на Представителния духов оркестър на ВВС. Началникът на Отдел „Личен състав” в Командването на ВВС обяви заповед за назначаване на бригаден генерал Цанко Стойков в длъжност „Командир на 3-та АБ”, заповед за назначаване на командния състав на 3-та авиационна база и за назначаването на полковник Григорий Стаменов за Командир на Учебна авиационна група.

        В словото си генерал-майор Константин Попов подчерта, че днешният ден е важен, защото се полага едно ново начало и пожела на командира на базата бригаден генерал Стойков мъдрост и енергичност, за да се грижи справедливо за всички.

        Бригаден генерал Цанко Стойков изказа благодарност за добрите пожелания и доверието, което му е гласувано и увери че „с потенциала на двете формирования ще успеем и в бъдеще да гарантираме въздушният суверенитет на Република България и да продължим обучението на авиационни кадри и специалисти от Военновъздушните сили.”


СФОРМИРА СЕ РОТА „ВОЕННА ПОЛИЦИЯ” КЪМ
ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ        Считано от 1 декември се сформира рота „Военна полиция” от състава на Военновъздушните сили, подчинена на командира на ВВС.
        За командир на ротата е назначен капитан Божидар Найденов. В състава й има четири взвода, които са дислоцирани на летища Граф Игнатиево, Крумово, Безмер и Долна Митрополия.