13 ноември 2012 г.

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА БАЗАТА ЗА КОМАНДВАНЕ,
УПРАВЛЕНИЕ И НАБЛЮДЕНИЕ
        За първи път, на 12 ноември, личният състав на Базата за командване, управление и наблюдение от състава на Военновъздушните сили отбеляза Денят на Свети Великомъченик Мина – светецът, който приеха за свой патрон и покровител, наследявайки го от 1-ви радиотехнически полк.
        Тържественото честване на патронния празник се проведе в манастира „Свети Мина” в София, където беше отслужен молебен за здраве и благополучие на личния състав.
        Военнослужещите и цивилните служители от базата бяха поздравени от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов.

        На 16 октомври 2009 година в катедралния храм “Свети Александър Невски” Великотърновският митрополит Григорий освети осем икони на светци-покровители на формированията от Военновъздушните сили. Инициативата беше на командването на ВВС и митрополитите от Светия синод на Българската православна църква.
        Воинът египтянин Мина, безстрашен защитник на християнството, е покровител на Базата за командване, управление и наблюдение, а денят, в който се почита от църквата и миряните –
11 ноември – празник на военното формирование.