25 октомври 2012 г.
51 ГОДИНИ
ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА 24-та АВИАЦИОННА БАЗА

        На 26 октомври тържествено ще бъде отбелязана 51-годишнината от създаването на 24-та авиационна база – Крумово.
        През 1961 година е сформиран 44-ти вертолетен авиационен полк, който поставя началото на вертолетната авиация в България. На 27 октомври същата година е връчено бойното знаме на новосформирания полк.
        В навечерието на годишнината личният състав на 24-та авиобаза организира тържествено честване на празника. Събитието ще започне в 10:00 часа с тържествен строй, на който ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни служители от авиобазата. Пред паметника на загиналите летци и авиационни специалисти признателните потомци ще поднесат венци и цветя.

        44-ти вертолетен авиополк е сформиран през октомври 1961 година на летище Пловдив. През годините летателният и инженерно-техническият състав се приучва на вертолети Ми-1, Ми-2, Ми-4, Ми-8, Ми-17 и бойния Ми-24.
        През 1980 година авиополкът се пребазира на летище Крумово, а от 1994 година преминава към базова структура.
        Днес на въоръжение в авиобазата са вертолети Ми-17, Ми-24, BELL-206 и AS 532AL „Cougar”, с които се изпълняват основните задачи на базата и такива, за оказване помощ на населението в мирно време и в интерес на граждански служби, министерства и ведомства.
        От 1 юли 2012 г. в сила влезе новата организационна структура и в състава на 24-та база беше включена 16-та транспортна авиационна група – Враждебна с военно-транспортните самолети Ан-2, Ан-30, РС-12 „Pilatus” и C-27J „Spartan”.
        През настоящата година екипажи и авиационна техника от базата многократно оказваха помощ в кризисни ситуации – издирвателни и аварийно-спасителни дейности, авиомедицинска евакуация, гасене на пожари и др.
        Авиобазата участва активно в национални и международни учения, включително и с изпълнение на задачи в интерес на другите видове въоръжени сили и в интерес на структурите на други министерства и ведомства.ДО КОМАНДВАНЕТО И ЛИЧНИЯ СЪСТАВ
НА 24-та АВИАЦИОННА БАЗА        УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ,
        УВАЖАЕМИ ОФИЦЕРИ, СЕРЖАНТИ, ВОЙНИЦИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ,СКЪПИ ВЕТЕРАНИ,

        За мен е особена чест от името на Командването на Военновъздушните сили и лично от свое име да ви поздравя с годишнината от създаването на 24-та авиационна база.
        През изминалите години в делника на авиобазата са вплетени съдбите и живота на поколения летци, техници, свързочници и логистици. Тук са преминали най-хубавите години на цели семейства – в трепет и очакване, в радост и тъга, в щастливи и трудни времена!
        Затова днес изразявам своята благодарност, както към целия личен състав, който в условията на реформи и динамика работи неуморно за изпълнение на всички поставени задачи, така и към ветераните, за безценния им принос за изграждането, развитието и усъвършенстването на вертолетната и транспортната авиация.
        Благодаря и на вашите близки за търпението, подкрепата, верността и любовта им!
        Желая ви много сили и енергия за постигане на нови успехи, а на вашите семейства – здраве, късмет и щастливи дни!

        ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

                                    КОМАНДИР НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ

                                            ГЕНЕРАЛ-МАЙОР КОНСТАНТИН ПОПОВ