15 октомври 2012 г.

С ВОЕННА ПОЧЕСТ
И РИТУАЛ ПО ПОЛАГАНЕ НА ВЕНЦИ И ЦВЕТЯ
БЕШЕ ПОЧЕТЕНА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ БЪЛГАРСКИ ЛЕТЦИ
        Военнослужещи от Военновъздушните сили, ветерани от авиацията, представители на държавното ръководство и на Министерството на отбраната, депутати, военни аташета и граждани се събраха днес, 15 октомври, на площад „Народно събрание” за да почетат паметта на загиналите български летци.
        Церемонията беше открита с приемане на строя на почетения караул от министъра на отбраната Аню Ангелов.
        В навечерието на Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 100-годишнината от първия боен полет десетките венци и букети с цветя увенчаха подвига и славата на летците, които в защита на родното небе поеха към полета на безсмъртието.
        На Паметника на летеца венци и цветя бяха поднесени от името на Президента на Република България, председателя на Народното събрание, министър-председателя, министъра на отбраната, командира на Военновъздушните сили, от командири на военни формирования от Българската армия, парламентарно представени политически партии, посланници в България, военно-патриотични, родолюбиви и неправителствени организации.


        В своята 100-годишна история българската военна авиация дава стотици свидни жертви.
        Първият военен пилот загинал по време на полет е поручик Топракчиев, който на 19 октомври 1912 г., по време на Балканската война, изгаря в кабината на своя „Блерио”.
        Оттогава до днес в небето над България остават завинаги в полет над 500 военни летци. 54 от тях загиват в реален бой по време на войните, а останалите – при изпълнение на службните си задължения за гарантиране на въздушния суверенитет на страната.
        В памет на техния героизъм, в центъра на София, в градинката между сградата на Народното събрание и храм-паметника „Александър Невски”, признателните поколения издигат Паметник на българския летец и паметни плочи на загиналите пилоти и парашутисти.