15 октомври 2012 г.

МОНУМЕНТ – СИМВОЛ НА
МИНАЛОТО, НАСТОЯЩЕТО И БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ
ВОЕННОВЪЗДУШНИ СИЛИ ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТ В СТОЛИЦАТА
        Президентът на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев ще открие утре, 16 октомври, Монумент на авиацията и българските Военновъздушни сили.
        Събитието ще ознаменува кулминацията в честването на вековния юбилей на Военновъздушните ни сили и 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация.
        Изграждането на Монумента е съвместна инициатива на Военновъздушните сили, Министерство на отбраната и Столична община, и е символ на признателността към поколенията, които в продължение на един век изграждаха и развиваха ВВС на България.
        Монументът се издига на площада на Авиацията в столицата. Десетметрови стилизирани криле, символизиращи полета на българските авиатори и орел – символ на военновъздушната мощ, изграждат композицията на Монумента.
        Крилете олицетворяват единството между петте рода войски в състава на Военновъздушните сили, а трите крила, които се извисяват в центъра на композицията са израз на приемствеността между миналото, настоящето и бъдещето на българската авиация.

        Военновъздушните сили канят всички, съпричастни към достойния юбилей, на тържественото откриване на Монумента на авиацията и българските ВВС в 14:00 часа на 16 октомври, на площад „Авиационен” /4-ти километър, срещу зала Арена Армеец/ в София.