12 октомври 2012 г.

ВЕКЪТ НА БЪЛГАРСКАТА АВИАЦИЯ
ЩЕ СЕ ОЗНАМЕНУВА С ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ В СОФИЯ
        Откриването на Монумент на авиацията и българските Военновъздушни сили ще бъде кулминацията на тържествата по случай 100-годишнината от създаването им.
        Монументът ще бъде открит на 16 октомври – денят, в който се навършват точно 100 години от първия боен полет на българската авиация.
        Изграждането в столицата на още един символ на признателността към поколенията, които поставиха началото, развиваха и усъвършенстваха военната ни авиация, е съвместна инициатива на Военновъздушните сили, Министерство на отбраната и Столична община. Той е символ на признание и към днешните войни, които категорично доказват способността на Военновъздушните сили да гарантират въздушния суверенитет и сигурността на България.
        Монументът се издига на площада на Авиацията, в района на булевардите, които носят имената на легендарните български авиатори – Асен Йорданов и капитан Димитър Списаревски.
        В навечерието на юбилея, на 15 октомври, военнослужещи и ветерани от ВВС ще почетат паметта на загиналите летци и парашутисти с поднасяне на венци и цветя на трите паметника на площад „Народно събрание”.
        Същия ден, от 19:00 часа в Народния театър „Иван Вазов” приятели на Военновъздушните сили ще поздравят със своите изпълнения гостите на тържествения концерт по случай празника.
        На 16 октомври в Националния исторически музей ще бъдат удостоени с юбилейни награди и приз „Офицер на годината” военнослужещи от петте рода войски от състава на ВВС и ветерани – за цялостния им принос за развитието на вида въоръжени сили.

        На 16 октомври се навършват точно 100 години от първия боен полет на българската авиация.
        Датата е знаменателна не само за българската, но и за световната авиация и въздухоплаване. На тази дата през 1912 година, по време на Балканската война, двама български летци осъществяват първия боен полет в Европа, който ще се запише в авиационната история като първото европейско бойно използване на самолета.

        Военновъздушните сили отправят покана към всички, които са съпричастни към честването на вековния юбилей, да бъдат гости на събитията на 15 и 16 октомври.

        15 октомври, 10:00 часа
        Ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на летеца на площад „Народно събрание”

        15 октомври, 19:00 часа
        Празничен спектакъл-концерт в Народния театър „Иван Вазов”

        16 октомври, 14:00 часа
        Откриване на Монумент на авиацията и Военновъздушните сили на площад „Авиационен” /срещу зала Арена Армеец/