25 септември 2012 г.

ОТКРИТ ЛЕТАТЕЛЕН ДЕН
ПО СЛУЧАЙ 100-ГОДИШНИНАТА ОТ ПЪРВИЯ БОЕН ПОЛЕT
        По случай Празника на авиацията и Военновъздушните сили и 100-годишнината от първия боен полет на българската авиация на 6 октомври /събота/ авиобаза Граф Игнатиево ще бъде домакин на Открит летателен ден.
        ВВС предлагат на своите почитатели едно по-различно докосване до авиационното ежедневие. В динамична летателна програма ще бъдат представени елементи от основните мисии и задачи на ВВС, които изпълнява военната авиация.
        Зрителите ще могат да наблюдават действията на летателните екипажи по прехват на самолет-нарушител и принуждаването му да кацне, стоварване на въздушен десант, пожарогасене от въздуха, авиомедицинска евакуация на пострадал, спускане на командоси по способа „бързо въже”, маневрен въздушен бой между изтребители и др.
        Гостите на празника ще имат възможност да се запознаят с предназначението и летателните характеристики на самолетите и вертолетите, които са на въоръжение във ВВС. Статичният дисплей ще осигури възможност на желаещите да се качат в самолети МиГ-29, МиГ-21, Су-25, Спартан, Ан-30, Пилатус РС-12, Пилатус РС-9, вертолети Ми-17 и AS-532 Кугър, Пантер от състава на ВМС и AW-139 на Гранична полиция.
        Ще бъдат обособени специално оборудвани центрове за наземните покази и демонстрации, в които зрителите ще станат съпричастни с ежедневната дейност във войските от ВВС и ще се запознаят със част от задълженията на инженерите и техниците, обслужващи авиационната техника, въоръжението, средствата за ЯХБЗ и КИНС. Под ръководството на специалисти, доброволци ще могат да участват лично в демонстрациите по пожарогасене, прослушване на радиоразговори между летателните екипажи и ръководителя на полетите, разглобяване и сглобяване на стрелково оръжие, реално изпробване херметичността на противогаза в димна среда, участие в полети с авиосимулатор и други.
        Официалното откриване на авиационния празник ще започне в 11:00 часа.
        Вход: СВОБОДЕН

        Уважаеми журналисти,
        С оглед сигурността при провеждането на събитието, добрата организация на Вашата работа и осигуряване на достъп на автомобилите на медиите в района на авиобазата, молим да подадете Вашите данни (три имена, ЕГН, № на лична карта и медия, която представлявате) за изготвянето на специална акредитация до
16.00 ч. на 03 октомври 2012 г. в Командването на Военновъздушните сили, Връзки с обществеността, на телефони 02/ 92 24 014, 02/92 24 029, факс: 02/92 24 019 или да ги изпратите на е-mail: pr_vvs@abv.bg.

                Повече информация за организираните от българските Военновъздушни сили събития
        във връзка с отбелязването на годишнината и за програмата на Открития летателен ден
        може да получите на интеренет-страницата www.af.armf.bg