03 септември 2012 г.

КОМАНДИРЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВВС
И НАЧАЛНИКЪТ НА ЩАБА НА ВВС НА РУМЪНИЯ
ЩЕ ПОДПИШАТ ТЕХНИЧЕСКО СПОРАЗУМЕНИЕ
ЗА AIR POLICING
        Техническо споразумение между Министерствата на отбраната на България и Румъния относно презгранични операции за Аir Рolicing ще подпишат утре, 4 септември, командирът на българските ВВС генерал-майор Константин Попов и румънският му колега генерал-лейтенант Фаника Карну.
        Споразумението има за цел да определи реда и процедурите за изпълнение на презгранчни операции за Аir Рolicing от дежурни изтребители на двете страни в националното въздушно пространство на България и Румъния, както и да осигури безопасност и координация на техните полети.
        Аir Рolicing е мирновременна мисия за защита на неприкосновеноста на въздушното пространство на НАТО, осъществявана в Интегрираната система за противоъздушна отбрана на Алианса.
        Изпълнението на ангажиментите по споразумението ще осигури условия за по-успешно справяне с различни заплахи от въздуха и със съвместни усилия ще се гарантира охраната на въздушното пространство на югоизточния фланг на НАТО.
        Техническото споразумение беше подготвено и се подписва в изпълнение на подписаното на 12 октомври 2011 г. в Букурещ Двустранното споразумение между правителствата на България и Румъния.
        През тази година Споразумението беше ратифицирано от парламентите на двете страни и влезе в сила от 27.07.2012г.
        Генерал-лейтенант Карну е на посещение в България в състава на делегация водена от Министъра на отбраната на Румъния Корнелиу Добрицою. По време на срещата с генерал-майор Константин Попов ще бъдат обсъдени въпроси от двустранното военно сътрудничество между ВВС на двете страни.