03 септември 2012 г.

КОМАНДИРЪТ НА ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
ПРИСЪСТВА НА ЧЕСТВАНЕТО
НА 100-ГОДИШНИНАТА НА СРЪБСКИТЕ ВВС
        Командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов беше сред официалните гости по време на тържественото честване на 100-годишнината от създаването на сръбските ВВС. Двудневното посещение в Република Сърбия беше по покана на командващия на ВВС и ПВО генерал-майор Ранко Живак.
        По време на визитата генерал-майор Попов обсъди със сръбския си колега сътрудничеството между ВВС на двете страни, като акцент в разговорите бяха съвместните учения, които се провеждат на Зенитния полигон „Шабла”, сътрудничеството в областта на авиолекарските изследвания и използването на тренажора на изтребител МиГ-29 от български пилоти.
        Двамата генерали изразиха мнение, че споделянето на способности за подготовка на личен състав е „пробивът”, който правят Военновъздушните сили на двете страни, с изпълнението на задачи, разглеждани в контекста на „интелигентната отбрана”.
        Командирът на българските ВВС посети Експозицията на сръбската промишленост в областта на военната авиация в рамките на Международното авиационно изложение, което се провежда в чест на юбилея, авиомедицинския център към Военномедицинската академия в Белград, и авиационна база Батайница, където беше запознат с подготовката на пилотите на тренажора на МиГ-29.
        Кулминацията на честването беше авиошоуто, което се проведе на летище Батайница на 2 септември. Шоуто беше открито лично от президента на Сърбия Томислав Николич. Участваха 200 представители от 16 държави с 27 самолета, които взеха участие във въздушните демонстрациии и в статичния показ.
        Българските Военновъздушни сили бяха представени от самолет „Спартан”, който участва в статичната експозиция. Зрителите на авиошоуто имаха възможността да се запознаят отблизо с летателно-техническите характеристики на най-новите транспортни самолети на военната ни авиация.
        Българският Спартан бе разположен в непосредствена близост до ВИП-зоната и беше обект на всеобщо внимание и интерес. Дълги опашки от желаещи да влязат и да го разгледат се извиваха до края на шоуто.