30 август 2012 г.

ПЪРВИ БОЙНИ ПУСКОВЕ НА ТУБС „ШАБЛА 2012”
        Днес, 30 август, продължи по график изпълнението на първите бойни пускове в хода на ТУБС „Шабла 2012”. До момента са изпълнени всички задачи със стрелците–зенитчици, които извършиха пускове със ЗУ-23-2. След обяд те продължават изпълнението на задачите, но от платформа на автомобил.
        Предстоят и стрелби със ЗРК „Оса”. Бойни разчети от Първа зенитно-ракетна бригада осъществиха експериментална стрелба със ЗРК „Нева” по мишена, разработена на базата на

        Утре, 31 август, е основният и последен ден от учението. Бойните стрелби ще се провеждат по парашутни мишени СПМ-100, спускани от изтребител МиГ-29, и по аеробалистични мишени МАБ-В755. Характерното за тези мишени е, че са в двете крайни точки на диапазоните – едната неподвижна, другата скоростна. Това поставя операторите на ЗРК в екстремна ситуация. Бойните пускове ще бъдат изпълнени със ЗРК „Нева” от разчети на дивизионите, участващи в учението.
        В последния основен ден от учението бойни пускове ще изпълни и фрегатата „Верни” от ВМС по аеробалистичната мишена. Задачите, поставени на разчетите от двата комплекса, изискват при остър дефицит от време мишените да бъдат открити, захванати и поразени.
        Днес изпълнението на пусковете беше наблюдавано от командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов и общия ръководител на учението и командир на ВВС – генерал-майор Константин Попов.