27 август 2012 г.

ТАКТИЧЕСКО УЧЕНИЕ С БОЙНИ СТРЕЛБИ „ШАБЛА 2012”
        Бойни, експериментални и зачотни стрелби с привличане на авиация за обозначаване на въздушния противник ще се проведат от 28 до 31 август на Зенитния полигон на Военновъздушните сили – Шабла.
        Стрелбите са заключителния етап на учението „ШАБЛА 2012” на формирования за противовъздушна отбрана от Военновъздушните сили, Сухопътни войски и Военноморските сили.
        Учението се провежда под формата на участие в операция за осигуряване на въздушния и морския суверенитет на Република България.
Целта е да се усъвършенства взаимодействието на военните формирования за ПВО при охрана на въздушното пространство и координацията между държавните институции в отговор на криза.
В стрелбите участват зенитно-ракетни комплекси SA-3 „Нева”, SA-8 „Оса”, SA-7 ПЗРК „Стрела-2М”, ЗУ-23-2 и корабен ЗРК „Sea Sparrow”.
        Учението се провежда под ръководството на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов. Директор на учението е бригаден генерал Румен Радев – заместник-командир на ВВС, а ръководител на стрелбите на зенитно-ракетните формирования – командирът на Първа зенитно-ракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев.
        Стрелбите ще се извършват по парашутни и аеробалестични мишени. Разчетното бомбопускане на парашутните мишени ще се извършва от екипажи на самолет МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево.
        Припомняме, че от утре, 28 август, във времевия интервал от 00:00 до 19:00 часа, ще бъдат активирани зони, опасни за корабоплаване и граждански полети в района на зенитния полигон и акваторията на Черно море.