21 август 2012 г.

ВОЕННОВЪЗДУШНАТА УЧЕБНА БАЗА «ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ»
ИМА НОВ КОМАНДИР

        Командирът на Военновъздушните сили, генерал-майор Константин Попов посети Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, където се състоя тържествена церемония по сдаване и приемане на длъжността „командир”.

        Полковник Васил Лазаров, който бе командир на базата от 2010 год., е назначен на длъжността „Заместник национален военен представител, той и координатор по интеграцията и оперативната съвместимост с НАТО” в националното военно представителство в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс – Белгия. Той предаде поста на досегашния заместник-командир полковник Григорий Стаменов.

Полковник Стаменов е завършил ВВВУ „Георги Бенковски” през 1983 год. специалност летец-пилот. През 1993 год. завършва Военна академия „Г. С. Раковски”, а през 1998 год. командно–щабния колеж на САЩ. Преминал е през длъжностите заместник-командир по бойната подготовка на авиационна ескадрила в 22 изтребителен бомбардировъчен авиационен полк Безмер; началник на летищна служба за обслужване на въздушното движение на летище Щръклево; началник на „Летищен център за обслужване на въздушното движение” на летище Каменец и от 2008 год. е заместник-командир на ВВУБ „Георги Бенковски”.

        След официалното подписване на Акта за приемане и сдаване на длъжността, пред строя на целия личен състав на военното формирование, полковник Васил Лазаров благодари на всички за всеотдайността и отговорността положени при обучението на авиационни специалисти и създаването на добър и подготвен колектив.

        Полковник Григорий Стаменов благодари за оказаната висока чест и доверие да поеме командването на ВВУБ „Георги Бенковски”. Той заяви, че ще положи усилия, енергия и сили за да продължи базата да работи по същите отлични стандарти.

        Преди приветствието си, генерал-майор Константин Попов изказа благодарност и награди с „Плакет на ВВС” полк. Васил Лазаров за безупречна служба, проявеното усърдие, трудолюбие и доказани личностни и професионални качества, постигнати трайни резултати и отлично изпълнение на служебните задължения като командир на ВВУБ. Поздрави и новоназначения командир, като му пожела успехи в по-нататъшната дейност.

        Генерал-майор Попов се обърна към целия личен състав с думите, че базата има своето уникално място и роля в цялостната дейност на Военновъздушните сили, че разчита стандартите на подготовката, която се дава в базата непрекъснато да се усъвършенстват, за да откликнат на сериозните предизвикателства пред ВВС.

        В заключение генерал-майор Попов изтъкна, че разчита на обединени усилия от целия личен състав на всички нива в името на общата ни цел – силни Военновъздушни сили.