15 август 2012 г.
ВОЕННО ВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ В ОПЕРАЦИЯ
ПО ТЪРСЕНЕ И СПАСЯВАНЕ НА ПОСТРАДАЛ


        Вертолет „Кугар” на Военновъздушните сили извърши полет за търсене и спасяване на пострадал в района на Банско, връх Малка Каменица, Пирин планина.

        В ранния следобед днес от Планинската спасителна служба на Българския червен кръст във Военновъздушните сили постъпи заявка за ползване на хеликоптер при операция по търсене и спасяване на пострадал с положителна резолюция от началника на отбраната, генерал Симеон Симеонов.
        Към мястото на инцидента, с разрешение на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов, в 15:20 часа излетя вертолет „Кугар” от авиобаза Крумово с командир на екипажа бригаден генерал Златко Златев, втори пилот майор Йордан Йорданов, борден техник старши лейтенант Васил Ганчев и двама спасители – цивилен служител Антон Христозов и старши сержант Георги Славов.В помощ на екипажа на борда са и двама спасители от Планинската спасителна служба – Венцислав Николов и Петър Дамянов.
        Пострадалият, мъж с наранявания по главата, тялото и краката, беше транспортиран до района на гр. Банско- долна лифтова станция.
        Полетът беше извършен при строго спазване мерките за безопасност на полети в планинско-гориста местност и силно пресечен терен с отчитане на метеорологичните елементи и фактори, оказващи влияние върху полетите.
        От Базата за командване, управление и наблюдение към ВВС беше създадена необходимата координация на полета с гражданските органи на ОВД, управлението на летателния екипаж и контрол режима на полетите.