15 август 2012 г.
МОДУЛНО ФОРМИРОВАНИЕ ОТ ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ
УНИЩОЖИ НЕВЗРИВЕН БОЕПРИПАС КРАЙ МЕЗДРА


        По искане на главния секретар на МВР, след положителна резлюция на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов и заповед на командира на ВВС генерал-майор Константин Попов днес модулното формирование за унищожаване на невзривени средства за поразяване от състава на Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски”, гр. Долна Митрополия бе активирано за обезвреждане на открит при изкопни работи боеприпас в района между гарите Зверино и Елисейна.
        При отлична координация между органите на Транспортна полиция, РУ на МВР и командването на авиобазата, модулното формирование в състав от седем военнослужещи с командир к-н Деян Христов своевременно бе екипирано, транспортирано и развърнато в района на откриване на боеприпаса.
        Под общото ръководство на началник щаба на авиобазата подп. Ивайло Ангелов, специалистите от модулното формирование идентифицираха и внимателно анализираха боеприпаса с дължина 500 мм и диаметър 80 мм, след което той бе унищожен чрез взривяване при стриктно спазване на мерките за безопасност.
        При изпълнението на задачата военнослужещите от модулното формирование показаха висок професионализъм и бърза реакция при неутрализиране на рискови за населението ситуации.