09 юли 2012 г.
ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ ОТНОВО
СРЕЩУ ОГНЕНАТА СТИХИЯ


        От 6:00 часа тази сутрин два хеликоптера Ми-17 на Военновъздушните сили отново участват в гасенето на пожар – на 3-4 км. от границата ни с Турция, южно от Елхово, в района на ямболското село Голям Дервент.
        Горят широколистни и иглолистни гори, като преобладават иглолистните. Пожарът се простира на около 100-150 дка. Целта на вертолетите е да овладеят трудно достъпните огнища на пожара
        Зареждането с вода става от местен водоем.
        До първото зареждане с гориво, около 8:30 часа, вертолетите са направили по 11 зареждания с вода.
        Видимостта е добра, но отделните огнища се откриват много трудно.
        Местността е достъпна. Има асфалтов път до селото и черни пътища до гората.
        През цялото време екипажите поддържат връзка с представители на „Пожарна безопасност и защита на населението” от МВР.
        Командири на двата екипажа отново са командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Златко Златев и заместник-командирът на авиобазата, полковник Евгени Белкинов.
        Втори пилот в екипажа на бригаден генерал Златев е майор Йордан Йорданов, а бордни техници са майор Стефан Вълчанов и старши лейтенант Красимир Русев.
        Втори пилот в екипажа на полковник Белкинов е майор Борислав Тафков. Бордни техници са майор Ангел Нонин и офицерски кандидат Рангел Рабаджиев.
        По заповед на командира на ВВС се задейства и формированието за овладяване и/или преодоляване последствията от бедствия /ФОППБ/ от състава на авиобаза– Безмер.
        В 12,45 ч. колоната от 7 специализирани машини и 20 човека личен състав потеглиха към с. Вълча поляна със задачата да окажат помощ на населението в района на бедствието.
        Авиобазата изпълнява и задача по ръководство на полетите и логистична поддръжка на двата вертолета от авиобаза-Крумово.