03 юли 2012 г.
ВОЕННОВЪЗДУШНИТЕ СИЛИ ПРОДЪЛЖАВАТ АКТИВНО
ДА УЧАСТВАТ ПРИ ГАСЕНЕТО НА ПОЖАРА НА ВИТОША


        Военновъздушните сили продължават да участват в гасенето на пожара в района на резервата „Бистришко бранище” във Витоша.
        Днес двата вертолета Ми-17 започнаха изпълнение на задачите по пожарогасене в 7:25 часа.
        По решение на кризисния щаб в гасенето се включва още един вертолет.
        Управлението на вертолетите в района на пожара се извършва от постоянно действащи екипи от базата за командване, управление и наблюдение на Военновъздушните сили. Вече трети ден те осигуряват и ръководят полетите на вертолетите на ВВС и този на Гранична полиция, който извърши полет за разузнаване и наблюдение, и координират действията на летателните екипажи с органите на „Пожарна безопасност и защита на населението”.
        Логистичното осигуряване на вертолетите се осъществява от личен състав от транспортната авиационна група – Враждебна, а поддръжката – от инженерно-технически състав от 24 авиобаза, който е пребазиран на летище Враждебна.
        И днес летателните екипажи работят в сложна обстановка. Гористата местност, сложния релеф, променливата посока и скорост на вятъра, високите температури и ограничената видимост от високата степен на задимяване усложняват работата на екипажите.
        Вертолетите работят на пределни режими на двигателите поради спецификата при изпълнение на полетите – малки скорости, зависване, подкачен външен товар, който променя аеродинамичните характеристики по устойчивост и управляемост на вертолета.
        Екипажите продължават да работят изключително интензивно в продължение на часове, с междинно презареждане на гориво.
        Благодарение на отличната подготовка и натренираност на пилотите се правят максималнен брой /от 6 до 8 на час/ заходи за пожарогасене.