28 юни 2012 г.
АН-30 ОТНОВО В ПОЛЕТ


        Вчера, 27 юни, самолет Ан-30 от състава на 16-та транспортна авиционна база беше успешно облетян след изпълнение на мероприятия за удължаване на междуремонтния и общия технически ресурс по календарен срок.
        Екипажът в състав – майор Красимир Амбов и капитан Стилян Божков, съответно командир и помощник-командир на екипажа; бордният инженер капитан Васил Цветков, щурманът – капитан Мартин Цветков и старшина Емил Петков – борден радиотелеграфист, изпълни два изпитателни полета за проверка устойчивостта и управляемостта на самолета и работоспособността на двигателите, самолетните системи и оборудването.
        Полетите преминаха при перфектна организация и стриктно спазване на мерките за безопасност за осигуряване на минимални нива на риска. След изпълнението на изпитателните полети, майор Амбов докладва на командира на авиобазата, че всички параметри на двигателите и системите съответстват на изискванията на ръководството за летателна експлоатация.
        „Щастлив съм, че този уникален самолет е отново в летателна годност след година и три месеца престой на земята. След като възстановим подготовката на летателните екипажи, българските ВВС ще могат отново активно да участват в международни наблюдателни мисии по Договора „Открито небе”.
        Изказвам своята и на Командването на Военновъздушните сили благодарност на инженерно-техническия състав, изпълнил прецизно и качествено всички мероприятия за удължаване ресурса на самолета и подготовката му за полетите, и на екипажа, провел летателните изпитания, за високият им професионализъм при изпълнението на тези изключително отговорни задачи” – каза командирът на авиобазата полковник Димитър Иванов.

Снимки: Свилен Христов – AviationListonLine.com